Bramborový gratin s matjesy a pažitkovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborový gratin s matjesy a pažitkovou omáčkou
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 25141 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 kg | Brambory |
200 g | Créme fraiche |
50 g | Máslo čerstvé |
4 ks | Matjesy - filet |
1 polévková lžíce | Pažitka |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 l | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
200 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 38g |
---|---|
Cholesterol | 646,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,5mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 148,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Pažitka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Créme fraiche, Máslo čerstvé, Matjesy - filet, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborový gratin s matjesy a pažitkovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Matjesy nakrájíme na kostičky. Zapékací misku vymastíme máslem. Do misky vrstvíme střídavě plátky brambor a matjesy tak, aby vrchní vrstva byly brambory. |
2 | Rozšleháme žloutky se smetanou, opepříme a směsí přelijeme brambory v míse. Na povrch rozdělíme zbytek másla a dáme zapéct do trouby na 60 minut. |
3 | Na omáčku opláchneme a osušíme bylinky, najemno je nasekáme. Creme fraiche smícháme se zakysanou smetanou, osolíme a opepříme. Přimícháme bylinky a omáčku necháme chvíli odstát. Podáváme jako přílohu k bramborovému gratinu. |