Cuketová terina se šťovíkem a sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 165 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cuketová terina se šťovíkem a sýrem
Celkový čas: | 165 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 25181 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
cuketová směs | |
---|---|
150 g | Cibule |
1 kg | Cuketa |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce | Máta |
1 dl | Mléko plnotučné |
1 špetka | Muškátový oříšek |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
2 ks | Rohlíky bílé |
1 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
dušený šťovík | |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
20 g | Máslo čerstvé |
250 g | Šťovík |
1 špetka | Sůl |
Cuketová terina se šťovíkem a sýrem | |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 g | Sýr balkánský |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 231,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 79,0mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 170,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cuketa, Kopr čerstvý, Máta, Muškátový oříšek, Pepř bílý, Sůl, Vejce slepičí, Cukr krupice, Sůl, Sýr balkánský mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Olej olivový, Rohlíky bílé, Máslo čerstvé, Šťovík, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Cuketová terina se šťovíkem a sýrem postup přípravy receptu:
1 | Cukety a cibuli oloupeme, omyjeme, cukety nastrouháme a cibuli pokrájíme na kolečka. V hrnci na rozehřátém oleji obě přísady pod pokličkou dusíme doměkka. Potom je rozmačkáme vidličkou. |
2 | Pokrájené rohlíky namočíme do mléka, pak je vymačkáme a přidáme k cuketě. Čerstvý kopr a mátu omyjeme, vodu setřepeme, bylinky pokrájíme nadrobno. Cuketovou směs ochutíme muškátovým oříškem, bílým mletým pepřem, pokrájenými bylinkami, vejcem, solí, vše dobře promícháme. |
3 | Šťovíkové listy omyjeme a pokrájíme nadrobno. Pak je v pánvi podusíme pod pokličkou na rozehřátém másle. Dusíme do doby, až se rozvaří na kaši, kterou dochutíme cukrem a solí. |
4 | Nádobu na terinu vymažeme máslem, naplníme ji polovinou cuketové směsi, na ni rozetřeme šťovíkovou kaši. Na šťovík dáme balkánský rozdrobený sýr a zakryjeme ho druhou polovinou cuketové směsi. |
5 | Nádobu zakryjeme víkem, vložíme ji do pekáče s vařící vodou a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C 90 minut, pak troubu vypneme, víko z teriny odstraníme a necháme ještě 30 minut v teplé troubě, aby se odpařila pára. |
6 | Cuketovou terinu dáme na několik hodin do chladničky, druhý den ji nakrájíme na plátky a podáváme. |