Terina z nudlového těsta s bazalkovým pestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Terina z nudlového těsta s bazalkovým pestem
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 25237 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
nudlové těsto | |
---|---|
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
2 ks | Vejce slepičí |
2 polévková lžíce | Víno bílé |
pesto | |
6 polévková lžíce | Bazalka |
3 ks | Česnek |
1,3 dl | Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce | Oříšky piniové |
2 špetka | Pepř bílý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
150 g | Sýr Parmezán |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 148,2mg |
Draslík | 137,4mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,5mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Vejce slepičí, Víno bílé, Bazalka, Česnek, Oříšky piniové, Pepř bílý, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Olej olivový extra panenský mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Terina z nudlového těsta s bazalkovým pestem postup přípravy receptu:
1 | K přípravě nudlové teriny si nejdříve připravíme těsto. |
2 | Hladkou mouku prosejeme na vál, do důlku v mouce rozklepneme vejce a postupně přidáváme olej s bílým vínem a nejdříve pomocí vidličky, potom rukama, vypracujeme tuhé, ale vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody. |
3 | Těsto rozdělíme na 4 díly, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočinout. Z každého bochánku vyválíme na pomoučeném vále placku asi 2 mm silnou, z každé placky nakrájíme nejdříve stejné obdélníky přibližně 8 x 20 cm, které vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou a vaříme 4 minuty. Díly opatrně vyjmeme, zchladíme, dáme okapat na utěrku nebo pečící papír. |
4 | Nádobu na terinu vymažeme olejem a vyložíme pláty těsta tak, aby nám po stranách přečnívaly přes okraj (minimálně 6 cm, vše záleží na rozměru nádoby). |
5 | Do mixeru dáme omyté a okapané lístky bazalky. Přidáme k nim pokrájený česnek, který by měl být z pesta jenom cítit, nikoli mu vévodit. Lístky s česnekem rozmixujeme, pomalu přilijeme polovinu olivového oleje a stále pomalu mixujeme, pak do mixéru přisypeme piniové oříšky, přidáme sůl, pepř, 50 g čerstvě nastrouhaného parmezánu a pomalu doléváme zbytek oleje, mixujeme až nám vznikne hladké a krémovité pesto (hustá omáčka). |
6 | Na dno vyložené nádoby těstem naneseme lžící bazalkové pesto, posypeme trochou parmezánu a zakryjeme dílem těsta. Tento postup opakujeme do spotřebování těsta. Přečnívající okraje těsta přeložíme na poslední díl a lehce je rukou přitlačíme. |
7 | Nádobu s terinou vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 20 minut při 225 °C. |
8 | Upečenou nudlovou terinu necháme asi 10 minut vychladnout, pak ji vyklopíme na mísu a pokrájíme na porce. Chutná s rajčatovým salátem. |
Poznámka
Nádoba na výrobu této nudlové teriny je přibližně 20 x 10 cm velká a 8 cm hluboká.