Smetanovo-zeleninová paštika - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Smetanovo-zeleninová paštika
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 25249 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
papriková směs | |
---|---|
2 polévková lžíce | Olej olivový |
250 g | Paprika červená |
250 g | Paprika oranžová |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
špenátová směs | |
1 ks | Česnek |
100 g | Cibule |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
400 g | Špenát listový čerstvý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Smetanovo-zeleninová paštika | |
200 g | Cuketa |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
150 g | Sýr Niva (Rokfór) |
13 plátek | Želatina |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 128,6mg |
Draslík | 961,6mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 12g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 119,1mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Paprika červená, Sůl, Česnek, Cibule, Špenát listový čerstvý, Sůl, Cuketa, Sýr Niva (Rokfór), Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Paprika oranžová, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Smetanovo-zeleninová paštika postup přípravy receptu:
1 | Omyté neloupané cukety pokrájíme na tenké plátky, které v pánvi na rozehřátém másle podusíme pod pokličkou přibližně 5 minut, pak je z másla vyjmeme a odložíme na talíř. |
2 | Omyté papriky rozpůlíme, odstraníme jádřince. Do pánve s máslem přilijeme olej, který rozpálíme a papriky z každé strany opečeme, až zčernají a mají puchýře. Potom je sloupneme a dužinu rozmixujeme se 2 dl smetany, solí, pepřem a směs odložíme do mísy. |
3 | 5 plátků želatiny dáme nabobtnat a následně je přimícháme do poloviny rozmixované paprikové směsi, kterou odložíme zvlášť. |
4 | Paštikovou formu vyložíme potravinářskou fólií a pak ji celou vyložíme plátky cukety tak, aby přečnívaly přes okraj formy. Na dno nalijeme paprikovou hmotu a dáme chladit na 15-20 minut. |
5 | Očištěnou a omytou mrkev nakrájíme na tenké plátky, které povaříme v osolené vodě, scedíme a odložíme. |
6 | Dáme nabobtnat 3 plátky želatiny. Listový mražený špenát pokrájíme, podusíme na másle spolu s pokrájenou natí jarní cibulky, ochutíme solí, pepřem, rozetřeným česnekem a odstavíme. Do horkého špenátu s cibulkou zamícháme vymačkanou želatinu a když se rozpustí, přimícháme 1 dl vyšlehané smetany (šlehačky). |
7 | Plátky mrkve (polovinu) položíme na ztuhlou paprikovou směs, na ni dáme podušený špenát s cibulkou a zase poklademe plátky mrkve. Dáme chladit na 20 minut. |
8 | Zbývající plátky želatiny dáme nabobtnat na 5 minut do vody, pak je vymačkáme a rozpustíme v druhé polovině paprikové směsi. |
9 | Po 20 minutách na položenou mrkev položíme vrstvu nastrouhaného modrého plísňového sýra, na něj rozlijeme druhou polovinu paprikové směsi, přikryjeme plátky cukety, zakryjeme fólií a dáme přes noc do chladničky. |
10 | Druhý den paštiku vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme. |