Řecká musaka s lilky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Řecká musaka s lilky
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 25278 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
400 g | Jehněčí maso mleté |
3 ks | Lilek |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 kávová lžička | Máta |
300 ml | Mléko polotučné |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
125 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
75 g | Sýr Ementál (Primátor) |
2 polévková lžíce | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 115,4mg |
Draslík | 906,6mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,6mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Jehněčí maso mleté, Lilek, Máta, Rajčata loupaná (konzervovaná), Skořice mletá, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový, Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Řecká musaka s lilky postup přípravy receptu:
1 | Lilky očistíme a nakrájíme na plátky. Posypeme solí a necháme 1 hodinu odležet. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a obojí na něm osmahneme. Přidáme mleté maso a smažíme, dokud se maso nezačne drobit a opepříme. |
2 | Rajčata přidáme k masu a vše podlijeme bílým vínem, přidáme rajčatový protlak, skořici a dochutíme bylinkami. Pánev stáhneme ze sporáku. |
3 | Plátky lilku utřeme dosucha a na pánvi je z obou stran osmažíme. Předehřejeme troubu na 200 stupňů Celsia. Zapékací misku vymastíme a střídavě ji plníme lilky a směsí z mletého masa. Navrch rozložíme lilky. Z másla, mouky a mléka připravíme bešamelovou omáčku, dochutíme a nákyp jí přelijeme. Posypeme sýrem a zapékáme v troubě 45 minut. |