Těstoviny v omáčce z dýně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Těstoviny v omáčce z dýně
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 85 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 25394 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
800 g | Dýně |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
120 g | Šalotka |
200 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
6 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
350 g | Těstoviny Fusilli |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 85g |
---|---|
Cholesterol | 91,2mg |
Draslík | 814,3mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,1mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Dýně, Muškátový oříšek, Šalotka, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Těstoviny Fusilli mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Těstoviny v omáčce z dýně postup přípravy receptu:
1 | Ve velkém rendlíku na másle při nízké teplotě, pod pokličkou, zhruba 30 minut dusíme drobně pokrájenou šalotku se špetkou soli. Poté přidáme dýni, kterou jsme oloupali, zbavili semen a nakrájeli na drobné kostky. Smícháme s cibulí, okořeníme ustrouhaným muškátovým oříškem a pod poklicí na mírném plameni dusíme dalších 45 minut. |
2 | V mezičase v osolené vodě uvaříme těstoviny na skus, scedíme je a vrátíme zpět do hrnce. Asi 150 ml vody z těstovin si dáme stranou. |
3 | Když dýně změkne, vmícháme smetanu, posekanou petrželovou nať a 4 lžíce strouhaného parmezánu. Směs osolíme a opepříme podle chuti. Pokud se nám omáčka zdá příliš hustá, zředíme ji vodou z těstovin. Hotovou omáčku vlijeme do hrnce na těstoviny a asi 1 minutu za stálého míchání zahříváme. Ihned podáváme posypané zbylým strouhaným parmezánem. |