Květáková polévka se smetanou a strouhaným sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Květáková polévka se smetanou a strouhaným sýrem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Kolmanova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (32%) |
ID receptu: | 25411 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1200 ml | Hovězí vývar základní |
1 ks | Květák |
40 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Pepř černý mletý |
150 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 kávová lžička | Sůl |
120 g | Sýr Eidam cihla 40% |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 144,3mg |
Draslík | 949,6mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 108,2mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 121,7mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hovězí vývar základní, Květák, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková), Sýr Eidam cihla 40% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Květáková polévka se smetanou a strouhaným sýrem postup přípravy receptu:
1 | Celý květák vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme 10 minut. Květák vyjmeme, rozpůlíme, jednu půlku rozebereme na růžičky, které dáme zatím stranou a druhou půlku květáku vrátíme do vroucí vody a vaříme dalších 7 až 10 minut. Scedíme a s trochou vody rozmixujeme na kaši. |
2 | V jiném hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme žlutou jíšku. Naředíme ji hovězím vývarem a povaříme 20 minut. Nyní přidáme květákovou kaši, dobře rozmícháme, vložíme do polévky růžičky květáku, osolíme a opepříme. Žloutek rozkvedláme ve smetaně a za stálého míchání vlijeme do polévky. Polévku necháme ještě jednou projít varem a odstavíme. |
3 | Polévku podáváme se strouhaným sýrem, který servírujeme zvlášť. |