Těstovinová terina se špenátem a máslovým sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Těstovinová terina se špenátem a máslovým sýrem
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 25437 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
vařené těstoviny | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Sůl |
150 g | Sýr Parmezán |
220 g | Těstoviny Penne |
1 l | Voda pitná |
dušený špenát | |
1 kávová lžička | Bazalka |
2 ks | Česnek |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
200 g | Špenát listový čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
obloha | |
100 g | Olivy černé |
4 ks | Rajčata |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 49g |
---|---|
Cholesterol | 310,3mg |
Draslík | 594,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,1mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Sýr Parmezán, Voda pitná, Bazalka, Česnek, Pepř bílý, Špenát listový čerstvý, Sůl, Vejce slepičí, Rajčata mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Těstoviny Penne, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka), Olivy černé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Těstovinová terina se špenátem a máslovým sýrem postup přípravy receptu:
1 | Omytý, na kousky pokrájený listový špenát zpěníme na másle, který pod pokličkou podusíme 8 minut. Špenát osolíme, opepříme podle chuti, přidáme očištěný, drobně pokrájený česnek a přimícháme bazalku. Ve smetaně si rozšleháme vajíčka, ochutíme solí, pepřem, vajíčkovou směs zamícháme do špenátu. Společně špenát se smetanou dusíme asi 2 minuty. |
2 | Krátké těstoviny uvaříme dle návodu a scedíme je. Parmazán nastrouháme a promícháme s těstovinami. |
3 | Nádobu na terinu vyložíme alobalem, vymažeme máslem, na dno vložíme 1/3 uvařených těstovin. Na ně poklademe vrstvu 1/2 špenátu se smetanou, tu pokryjeme 2/3 těstovin a na ně dáme zbytek špenátu. Zakončíme zbylými těstovinami. |
4 | Nádobu uzavřeme, položíme do pekáče s vařící vodou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 30-40 minut při 175 °C. |
5 | Upečenou těstovinovou terinu odkryjeme, pokryjeme plátky taveného sýra do mřížky a dáme znovu na 5 minut zapéct. Pečeme jen do doby, než se sýr roztaví. |
6 | Teplou terinu opatrně nakrájíme na plátky a podáváme s rajčaty a olivami. |