Pivní omáčka k vepřové pečeni - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pivní omáčka k vepřové pečeni
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 25523 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
150 g | Celer bulvový |
4 stroužek | Česnek |
120 g | Cibule |
5 ks | Hřebíček |
30 g | Máslo čerstvé |
20 g | Med včelí |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 g | Mrkev kořen |
60 ml | Olej slunečnicový |
5 g | Pepř černý mletý |
40 g | Petržel kořen |
500 ml | Pivo tmavé 10% 3,7% obj. |
200 g | Pórek |
40 g | Protlak rajčatový |
5 g | Skořice celá |
10 g | Sůl |
1,3 kg | Vepřová pečeně |
250 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 162,0mg |
Draslík | 834,8mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,9mg |
Vitamín E | 5,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Hřebíček, Med včelí, Olej slunečnicový, Petržel kořen, Skořice celá, Sůl, Vepřová pečeně, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Pivo tmavé 10% 3,7% obj., Pórek, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pivní omáčka k vepřové pečeni postup přípravy receptu:
1 | Máslo prohněteme s moukou a směs odložíme na chladné místo. Troubu předehřejeme na 190 °C. Pečeni osolíme a opepříme, kůži potřeme olejem a na několika místech nařízneme. Česnek nakrájíme na klínky a spolu s hřebíčky jím kůži prošpikujeme. V pekáči rozehřejeme zbývající olej a maso kůží dolů opékáme dozlatova. |
2 | Zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme nahrubo. Maso obrátíme a znovu několik minut opékáme. Podlijeme 250 ml horké vody a pekáč vrátíme do trouby. Pečeme asi hodinu a podle potřeby doléváme horkou vodu. Potom kolem masa rozložíme zeleninu, zalijeme ji rajským protlakem a krátce zapečeme. Přidáme bobkový list a skořici, zalijeme pivem a pečeme další hodinu. Během této doby často přeléváme vypečenou šťávou. Hotovou pečeni vyjmeme, zeleninu a výpek protlačíme sítem. Teplotu v troubě zvýšíme na 210 °C a pečeni v ní ponecháme tak dlouho, dokud nezíská křupavou kůrčičku. Do omáčky postupně vmícháme mouku s máslem, povaříme a dochutíme. |