Recept

Špaldový koláč s jablky a kozím sýrem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 110 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 70 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 25559

Ingredience

těsto
320 g Mouka pšeničná hladká T 650
150 g Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Olej slunečnicový
25 g Sádlo škvařené
2 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
1 ks Vejce slepičí
2 polévková lžíce Voda pitná
špaldová směs
2 ks Cibule
5 ks Cibulka jarní
2 ks Jablka
2 polévková lžíce Ovesné vločky
75 g Ořechy lískové
0,5 polévková lžíce Pepř černý mletý
1 polévková lžíce Petržel - nať
200 g Pšenice Špalda
200 g Sýr kozí
1 kávová lžička Sůl
0,5 kávová lžička Tymián sušený
3,5 dl Voda pitná
2 ks Česnek
vařené lusky
1 ks Bobkový list
120 g Fazolové lusky zelené
3 ks Nové koření celé
0,5 kávová lžička Sůl
5 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

42% Kalorie 838 kcal
Kilojoule 3 507kJ
23% Sacharidy 82 g
50% Tuky 38 g
24% Sodík 472 mg
43% Bílkoviny 24 g

Špaldový koláč s jablky a kozím sýrem postup přípravy receptu:

1

200 g pšenice špaldy propláchneme a namočíme přes noc do 3,5 dl vody.

2

Hladkou mouku prosejeme na vál, do důlku v mouce přidáme vejce, sůl, máslo a ztuhnuté vyškvařené sádlo. Nejdříve pomocí vidličky, potom rukama vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu 2 hodiny.

3

Namočenou pšenici dáme vařit s očištěnou cibulí a prolisovaným česnekem. Vaříme ji pomalu 30 minut a necháme vychladnout.

4

Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme nadrobno. Jarní cibulku s petrželkou omyjeme a pokrájíme. Jablka, cibuli, petrželku, ovesné vločky a pomleté lískové ořechy přidáme ke špaldě, ochutíme solí, pepřem, tymiánem a důkladně vše promícháme.

5

Mladé zelené fazolky omyjeme a uvaříme doměkka v osolené vodě s novým kořením a bobkovým listem. Uvařené fazolky scedíme.

6

Těsto rozdělíme na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta vyválíme na pomoučeném vále placku asi 2 mm silnou. Tou vyložíme olejem vymazanou formu, kterou naplníme polovinou špaldové náplně s jablky. Na ni položíme 2/3 zelených fazolek, na ně rozdrobíme kozí sýr a doplníme druhou polovinou špaldové směsi. Přeložíme okraje těsta navrch směsi. Z menšího dílu vyválíme placku - víko, kterou koláč zakryjeme a rukame přitlačíme, aby unikl vzduch. Povrch potřeme žloutkem a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 1 hodinu.

7

Upečený špaldový koláč pokrájíme na porce a podáváme s uvařenými zelenými fazolkami (1/3) a omytými pokrájenými rajčaty.

Poznámka

Forma na koláč by měla být "dortová", kde se dá po upečení lehce odstranit okraj formy.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept