Špaldový koláč s jablky a kozím sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špaldový koláč s jablky a kozím sýrem
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 25559 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
těsto | |
---|---|
150 g | Máslo čerstvé |
320 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
25 g | Sádlo škvařené |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
špaldová směs | |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
5 ks | Cibulka jarní |
2 ks | Jablka |
75 g | Ořechy lískové |
2 polévková lžíce | Ovesné vločky |
0,5 polévková lžíce | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
200 g | Pšenice Špalda |
1 kávová lžička | Sůl |
200 g | Sýr kozí |
0,5 kávová lžička | Tymián sušený |
3,5 dl | Voda pitná |
vařené lusky | |
1 ks | Bobkový list |
120 g | Fazolové lusky zelené |
3 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Sůl |
5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 163,0mg |
Draslík | 383,0mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,4mg |
Vitamín E | 3,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 31,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Olej slunečnicový, Sádlo škvařené, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná, Česnek, Cibule, Cibulka jarní, Jablka, Ořechy lískové, Ovesné vločky, Sůl, Sýr kozí, Tymián sušený, Voda pitná, Bobkový list, Fazolové lusky zelené, Nové koření celé, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pšenice Špalda mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Špaldový koláč s jablky a kozím sýrem postup přípravy receptu:
1 | 200 g pšenice špaldy propláchneme a namočíme přes noc do 3,5 dl vody. |
2 | Hladkou mouku prosejeme na vál, do důlku v mouce přidáme vejce, sůl, máslo a ztuhnuté vyškvařené sádlo. Nejdříve pomocí vidličky, potom rukama vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu 2 hodiny. |
3 | Namočenou pšenici dáme vařit s očištěnou cibulí a prolisovaným česnekem. Vaříme ji pomalu 30 minut a necháme vychladnout. |
4 | Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme nadrobno. Jarní cibulku s petrželkou omyjeme a pokrájíme. Jablka, cibuli, petrželku, ovesné vločky a pomleté lískové ořechy přidáme ke špaldě, ochutíme solí, pepřem, tymiánem a důkladně vše promícháme. |
5 | Mladé zelené fazolky omyjeme a uvaříme doměkka v osolené vodě s novým kořením a bobkovým listem. Uvařené fazolky scedíme. |
6 | Těsto rozdělíme na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta vyválíme na pomoučeném vále placku asi 2 mm silnou. Tou vyložíme olejem vymazanou formu, kterou naplníme polovinou špaldové náplně s jablky. Na ni položíme 2/3 zelených fazolek, na ně rozdrobíme kozí sýr a doplníme druhou polovinou špaldové směsi. Přeložíme okraje těsta navrch směsi. Z menšího dílu vyválíme placku - víko, kterou koláč zakryjeme a rukame přitlačíme, aby unikl vzduch. Povrch potřeme žloutkem a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 1 hodinu. |
7 | Upečený špaldový koláč pokrájíme na porce a podáváme s uvařenými zelenými fazolkami (1/3) a omytými pokrájenými rajčaty. |
Poznámka
Forma na koláč by měla být "dortová", kde se dá po upečení lehce odstranit okraj formy.