Recept

Koláč se špaldovou pšenicí a balkánským sýrem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 110 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 70 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 25569

Ingredience

špaldová hmota
2 ks Cibule
200 g Pšenice Špalda
1 špetka Sůl
3,5 dl Voda pitná
těsto
320 g Mouka pšeničná hladká T 650
150 g Máslo čerstvé
25 g Sádlo škvařené
1 špetka Sůl
1 ks Vejce slepičí
2 polévková lžíce Voda pitná
náplň
3 ks Cuketa
0,5 polévková lžíce Pepř bílý
250 g Sýr balkánský
1 špetka Sůl
8 ks Švestky
na potření
1 polévková lžíce Olej slunečnicový
1 ks Vaječný žloutek slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

53% Kalorie 1,043 kcal
Kilojoule 4 363kJ
28% Sacharidy 101 g
78% Tuky 58 g
45% Sodík 904 mg
53% Bílkoviny 30 g

Koláč se špaldovou pšenicí a balkánským sýrem postup přípravy receptu:

1

Špaldovou pšenici namočíme přes noc do studené vody.

2

Druhý den hladkou mouku prosejeme na vál, přidáme vejce, sůl, máslo a vyškvařené sádlo. Pomocí vidličky, potom rukama, vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu 2 hodiny.

3

Namočenou špaldovou pšenici dáme vařit s očištěnou cibulí a solí. Vaříme ji pomalu 30 minut a necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty zamícháme vejce.

4

Oloupané cukety nakrájíme na kostičky a spolu s pokrájeným balkánským sýrem je přidáme ke špaldové hmotě. Nakonec přimícháme pokrájené sušené švestky (bez pecek). Směs ochutíme solí, pepřem a dobře znovu promícháme.

5

Těsto z hladké mouky rozdělíme na 2 díly, větší a menší. Z většího dílu těsta na pomoučeném vále vyválíme placku asi 2 mm silnou a vyložíme jí olejem vymazanou formu, kterou naplníme cuketovou směsí. Z menšího dílu vyválíme placku tak velkou, jako je průměr koláčové formy, kterou pak koláč zakryjeme, rukama víko přitlačíme, aby vyšel vzduch, okraje většího těsta přeložíme dovnitř a povrch potřeme žloutkem. Uprostřed koláče uděláme malý otvor (kvůli unikající páře) a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 40 minut.

6

Upečený koláč s cuketami a balkánským sýrem nakrájíme na porce a podáváme s pokrájenou čerstvou salátovou okurkou.

Poznámka

Forma na koláč by měla být "dortová", kde se dá po upečení lehce odstranit okraj formy.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept