Koláč se sýrem feta a černými olivami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč se sýrem feta a černými olivami
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 25578 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
těsto | |
---|---|
150 g | Máslo čerstvé |
320 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
25 g | Sádlo škvařené |
1 ks | Vejce slepičí |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
sýrová směs | |
600 g | Brambory |
2 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
75 g | Olivy černé |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 kávová lžička | Sůl |
250 g | Sýr Feta |
1 špetka | Tymián sušený |
na potření | |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
příloha | |
4 ks | Rajčata |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 113,1mg |
Draslík | 462,8mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,9mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sádlo škvařené, Vejce slepičí, Voda pitná, Brambory, Česnek, Cibule, Sůl, Tymián sušený, Olej slunečnicový, Vaječný žloutek slepičí, Rajčata mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Olivy černé, Pepř černý mletý, Sýr Feta mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč se sýrem feta a černými olivami postup přípravy receptu:
1 | Na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme do ní vejce, sůl, máslo a vyškvařené sádlo. Pomocí vidličky a následně rukama vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu 2 hodiny. |
2 | Uvařené brambory v slupce oloupeme, nakrájíme na plátky. Sýr feta pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Olivy rozkrájíme a vypeckujeme. Všechny ingredience dáme do mísy, promícháme, ochutíme solí, pepřem, tymiánem a znovu dobře promícháme. |
3 | Těsto z hladké mouky si rozdělíme na 2 díly, větší a menší. Z většího dílu těsta na pomoučeném vále vyválíme placku asi 2 mm silnou a vyložíme jí olejem vymazanou formu, kterou naplníme sýrovou směsí. Z menšího dílu vyválíme placku tak velkou, jako je průměr koláčové formy, kterou pak koláč zakryjeme, rukama víko přitlačíme, aby vyšel vzduch, okraje většího těsta přeložíme dovnitř a povrch potřeme žloutkem. Uprostřed koláče uděláme malý otvor (kvůli unikající páře) a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 40 minut. |
4 | Upečený koláč se sýrem feta pokrájíme na porce a podáváme s pokrájenými rajčaty. |
Poznámka
Forma na koláč by měla být "dortová", kde se dá po upečení lehce odstranit okraj formy.
Vynikající koláč