Slaný koláč s bramborami, sušenými rajčaty a sýrem feta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 125 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slaný koláč s bramborami, sušenými rajčaty a sýrem feta
Celkový čas: | 125 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 55 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 25587 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
těsto | |
---|---|
150 g | Máslo čerstvé |
320 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
25 g | Sádlo škvařené |
1 ks | Vejce slepičí |
5 polévková lžíce | Voda pitná |
bramborová směs | |
1,2 kg | Brambory |
4 ks | Cibule |
2,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
500 g | Rajčata sušená sterilovaná |
4 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 polévková lžíce | Sůl |
600 g | Sýr Feta |
na potření | |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 ks | Vejce slepičí |
příloha | |
1 polévková lžíce | Hořčice Dijonská |
1 polévková lžíce | Hořčice plnotučná |
6 ks | Kumkvát |
3 polévková lžíce | Likér pomerančový |
1 ks | Mango |
25 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Ocet vinný |
1 špetka | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 64g |
---|---|
Cholesterol | 159,6mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 30g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 134,4mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 42,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sádlo škvařené, Vejce slepičí, Voda pitná, Brambory, Cibule, Rajčata sušená sterilovaná, Sůl, Olej slunečnicový, Vejce slepičí, Kumkvát, Mango, Ocet vinný, Pepř bílý, Pomerančová kůra, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Feta, Hořčice Dijonská, Hořčice plnotučná, Likér pomerančový, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slaný koláč s bramborami, sušenými rajčaty a sýrem feta postup přípravy receptu:
1 | Omyté brambory uvaříme ve slupce den předem v mírně osolené vodě. Uvařené scedíme a necháme v chladu. |
2 | Druhý den brambory oloupeme, pokrájíme na malé kostičky a odložíme do mixéru. Oloupanou a pokrájenou cibuli spolu s pokrájeným sýrem feta přidáme k bramborám, přidáme 4 lžíce smetany, sůl, pepř a vše rozmixujeme najemno a směs dáme do mísy. Sušená rajčata nakládaná v oleji pokrájíme na malé kousky a přimícháme je do bramborové směsi. |
3 | Na vál prosejeme hladkou mouku, do ní uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme špetku soli, 5 lžic vody, měkké máslo a vyškvařené sádlo. Pomocí vidličky a následně rukama vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu 2 hodiny. |
4 | Na pomoučeném válu ho pak rozdělíme na dva díly - větší díl vyválíme na placku 2-3 mm silnou, kterou vyložíme vymaštěnou formu. Menší díl vyválíme na placku o průměru velikosti formy a použijeme ho jako víko. ¨ |
5 | Formu s těstem naplníme směsí z brambor, překryjeme konci těsta, které přesahovalo přes okraj formy, potřeme je bílkem a zakryjeme těstovým víkem, které potřeme žloutkem. |
6 | Uprostřed koláče uděláme malý otvor (kvůli unikající páře) a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 35-40 minut. |
7 | K tomuto koláči připravíme pomerančovou přílohu: mango oloupeme a nakrájíme na kousky, kumkvaty oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na plátky. Kumkvaty s mangem podusíme v pánvi na rozpuštěném másle, přimícháme nastrouhanou pomerančovou kůru, ostrou a jemnou hořčicí, pomerančový likér, vinný ocet, promícháme a ochutíme solí a pepřem. Zakryjeme pokličkou, zvolna dusíme ještě 5 minut a odstavíme. |
8 | Upečený koláč s bramborami pokrájíme na porce a podáváme s pomerančovou přílohou. |
Poznámka
Forma na koláč by měla být "dortová", kde se dá po upečení lehce odstranit okraj formy.