Recept

Slaný koláč s bramborami, sušenými rajčaty a sýrem feta

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 125 minut
Doba přípravy: 55 minut
Doba vaření: 70 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 25587
Kategorie: Brambory

Ingredience

těsto
150 g Máslo čerstvé
320 g Mouka pšeničná hladká T 650
25 g Sádlo škvařené
1 ks Vejce slepičí
5 polévková lžíce Voda pitná
bramborová směs
1,2 kg Brambory
4 ks Cibule
2,5 kávová lžička Pepř černý mletý
500 g Rajčata sušená sterilovaná
4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
1 polévková lžíce Sůl
600 g Sýr Feta
na potření
1 polévková lžíce Olej slunečnicový
1 ks Vejce slepičí
příloha
1 polévková lžíce Hořčice Dijonská
1 polévková lžíce Hořčice plnotučná
6 ks Kumkvát
3 polévková lžíce Likér pomerančový
1 ks Mango
25 g Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Ocet vinný
1 špetka Pepř bílý
1 polévková lžíce Pomerančová kůra
1 špetka Sůl

Nutriční hodnoty jedné porce

49% Kalorie 960 kcal
Kilojoule 4 017kJ
29% Sacharidy 103 g
73% Tuky 54 g
53% Sodík 1 g
45% Bílkoviny 25 g

Slaný koláč s bramborami, sušenými rajčaty a sýrem feta postup přípravy receptu:

1

Omyté brambory uvaříme ve slupce den předem v mírně osolené vodě. Uvařené scedíme a necháme v chladu.

2

Druhý den brambory oloupeme, pokrájíme na malé kostičky a odložíme do mixéru. Oloupanou a pokrájenou cibuli spolu s pokrájeným sýrem feta přidáme k bramborám, přidáme 4 lžíce smetany, sůl, pepř a vše rozmixujeme najemno a směs dáme do mísy. Sušená rajčata nakládaná v oleji pokrájíme na malé kousky a přimícháme je do bramborové směsi.

3

Na vál prosejeme hladkou mouku, do ní uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme špetku soli, 5 lžic vody, měkké máslo a vyškvařené sádlo. Pomocí vidličky a následně rukama vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu 2 hodiny.

4

Na pomoučeném válu ho pak rozdělíme na dva díly - větší díl vyválíme na placku 2-3 mm silnou, kterou vyložíme vymaštěnou formu. Menší díl vyválíme na placku o průměru velikosti formy a použijeme ho jako víko. ¨

5

Formu s těstem naplníme směsí z brambor, překryjeme konci těsta, které přesahovalo přes okraj formy, potřeme je bílkem a zakryjeme těstovým víkem, které potřeme žloutkem.

6

Uprostřed koláče uděláme malý otvor (kvůli unikající páře) a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 35-40 minut.

7

K tomuto koláči připravíme pomerančovou přílohu: mango oloupeme a nakrájíme na kousky, kumkvaty oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na plátky. Kumkvaty s mangem podusíme v pánvi na rozpuštěném másle, přimícháme nastrouhanou pomerančovou kůru, ostrou a jemnou hořčicí, pomerančový likér, vinný ocet, promícháme a ochutíme solí a pepřem. Zakryjeme pokličkou, zvolna dusíme ještě 5 minut a odstavíme.

8

Upečený koláč s bramborami pokrájíme na porce a podáváme s pomerančovou přílohou.

Poznámka

Forma na koláč by měla být "dortová", kde se dá po upečení lehce odstranit okraj formy.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept