Sýrová terina s ořechy a švestkami v portském víně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sýrová terina s ořechy a švestkami v portském víně
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 25626 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
krém | |
---|---|
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
200 g | Sýr Niva (Rokfór) |
2,5 dl | Vývar zeleninový |
4 plátek | Želatina |
marináda | |
60 g | Ořechy vlašské |
175 g | Švestky sušené |
10 polévková lžíce | Víno portské |
na vymazání | |
1 polévková lžíce | Olej sezamový |
příloha | |
300 g | Hroznové víno |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 79,9mg |
Draslík | 757,3mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 451,1mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,3mg |
Vitamín C | 12,3mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Sýr Niva (Rokfór), Želatina, Ořechy vlašské, Švestky sušené, Olej sezamový, Hroznové víno mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Vývar zeleninový, Víno portské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sýrová terina s ořechy a švestkami v portském víně postup přípravy receptu:
1 | Sušené švestky a vlašské ořechy zalijeme portským vínem a necháme je přes noc marinovat. |
2 | Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. |
3 | Plísňový sýr nivu rozmačkáme vidličkou, dáme do mixéru, přilijeme polovinu teplého zeleninového vývaru a rozmixujeme, potom krém dáme do mísy. Druhou polovinu vývaru přihřejeme, osolíme podle chuti, vymačkanou želatinu v teplém vývaru rozpustíme a zamícháme do sýrového krému. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a pomalu ji vmícháme do vychlazeného sýrového krému, který rozdělíme na 3 části. |
4 | Formu na terinu vymažeme olejem a naplníme 1/3 krému. Dáme ho na 20 minut chladit. Pak na ztuhnutou směs naneseme polovinu švestek a zakryjeme 2/3 krému a znovu dáme chladit na 20 minut. Na tuto vrstvu krému pak rozložíme marinované ořechy se švestkami a zakryjeme zbývajícím krémem. Povrch uhladíme, formu zakryjeme a necháme přes noc v chladničce. |
5 | Druhý den sýrovou terinu nakrájíme na porce a podáváme s omytými hrozny vína. |