Brusinková omáčka se srnčím masem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Brusinková omáčka se srnčím masem
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 25690 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
80 g | Brusinky |
2 krajíc | Chléb toastový |
60 g | Cibule |
8 ks | Jalovec |
60 g | Karotka |
100 g | Lišky čerstvé |
5 g | Maizena - kukuřičný škrob |
40 g | Máslo čerstvé |
3 g | Muškátový oříšek |
5 ks | Nové koření celé |
40 ml | Olej olivový |
5 g | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
40 g | Protlak rajčatový |
50 g | Šalotka |
100 g | Smetana 12% (konzumní) |
800 g | Srnčí kýta |
5 g | Sůl |
750 ml | Víno červené |
100 ml | Víno portské |
800 ml | Vývar z hovězích kostí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 32,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,7mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 46,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brusinky, Chléb toastový, Cibule, Karotka, Muškátový oříšek, Nové koření celé, Šalotka, Sůl, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jalovec, Lišky čerstvé, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový, Smetana 12% (konzumní), Srnčí kýta, Víno portské, Vývar z hovězích kostí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Brusinková omáčka se srnčím masem postup přípravy receptu:
1 | Maso nakrájíme na 3 cm velké kostky, okořeníme a důkladně opečeme na oleji. Přidáme cibuli, zeleninu a koření a po 5 minutách vmícháme rajský protlak. Vše zalijeme 250 ml červeného vína, které necháme vyvařit. Tento postup 3x opakujeme. Zakryjeme pokličkou a v troubě dusíme při 180 °C asi 2 hodiny. Občas přelijeme zvěřinovým vývarem. Maso vyjmeme a omáčku propasírujeme. V portském víně rozmícháme škrobovou moučku a směs vlijeme do omáčky. Vaříme asi 10 minut a potom znovu vložíme maso. |
2 | Očistíme houby a opečeme je na 10 g másla. Přidáme šalotku a smetanu, povaříme, okořeníme a ochutíme petrželkou. Toastový chléb nakrájíme na proužky dlouhé 3 cm a silné 1 cm a pomalu je na zbývajícím másle opékáme dozlatova. Ragú podáváme s omáčkou, opečenými toasty a brusinkami. |