Recept

Jahodový křehký koláč

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 25713
Kategorie: Koláče

Ingredience

na potření a vysypání těsta
2 polévková lžíce Olej slunečnicový
3 polévková lžíce Ořechy vlašské
1 ks Vejce slepičí
ovoce
900 g Jahody zahradní
smetanová zálivka
200 g Cukr krupice
3 polévková lžíce Med včelí
1,5 dl Smetana 33% (šlehačka)
200 g Tvaroh měkký - nízkotučný
2 ks Vejce slepičí
na ozdobu
1 kávová lžička Cukr skořicový
1 dl Smetana 33% (šlehačka)
Jahodový křehký koláč
175 g Máslo čerstvé
375 g Mouka pšeničná hladká T 650
1 špetka Sůl
6 polévková lžíce Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

71% Kalorie 1,401 kcal
Kilojoule 5 860kJ
43% Sacharidy 156 g
103% Tuky 77 g
14% Sodík 288 mg
48% Bílkoviny 27 g

Jahodový křehký koláč postup přípravy receptu:

1

Nejdříve si připravíme křehké těsto - páj. V míse si smícháme hladkou mouku, tuhé máslo a špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme a pomocí rukou těsto propracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Pak ho zabalíme do fólie a dáme do chladničky přes noc.

2

Druhý den si na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta si na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou. (Těsto lze také vyválet jednodušeji v průhledné potravinářské fólií, tak se nedrobí a práce jde snadněji. Nepotřebujeme ani další mouku, která bývá příčinou drobení těsta). Plackou vyložíme olejem vymazanou rozevírací formu, těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme olejem, vysypeme nastrouhanými vlašskými ořechy. Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy a použijeme ho později jako víko.

3

Jahody omyjeme, odstraníme zelené části a pokrájíme je na poloviny. Vajíčka si vyšleháme a smícháme je se smetanou, tvarohem, medem, cukrem a vanilkovým cukrem. Naplníme formu jahodami a zalijeme je smetanovou směsí s tvarohem a pokryjeme těstovým víkem. Okraje spodního těsta potřeme bílkem a okraj víka přitlačíme, potom celý povrch propícháme vidličkou a potřeme žloutkem.

4

Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme na 45 minut dozlatova.

5

Upečený křehký koláč s jahodami necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme na porce a podáváme ozdobený šlehačkou, posypanou skořicovým cukrem. (Šlehačku jsme vyšlehali z vychlazené smetany.)

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept