Jahodový křehký koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jahodový křehký koláč
Jahodový křehký koláč
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 25713 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
na potření a vysypání těsta | |
---|---|
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
1 ks | Vejce slepičí |
ovoce | |
900 g | Jahody zahradní |
smetanová zálivka | |
200 g | Cukr krupice |
3 polévková lžíce | Med včelí |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
200 g | Tvaroh měkký - nízkotučný |
2 ks | Vejce slepičí |
na ozdobu | |
1 kávová lžička | Cukr skořicový |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
Jahodový křehký koláč | |
175 g | Máslo čerstvé |
375 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
6 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 85g |
---|---|
Cholesterol | 310,3mg |
Draslík | 513,5mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 132,6mg |
Vitamín E | 2,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 51,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Olej slunečnicový, Ořechy vlašské, Vejce slepičí, Jahody zahradní, Cukr krupice, Med včelí, Tvaroh měkký - nízkotučný, Vejce slepičí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Cukr skořicový, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jahodový křehký koláč postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme křehké těsto - páj. V míse si smícháme hladkou mouku, tuhé máslo a špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme a pomocí rukou těsto propracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Pak ho zabalíme do fólie a dáme do chladničky přes noc. |
2 | Druhý den si na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta si na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou. (Těsto lze také vyválet jednodušeji v průhledné potravinářské fólií, tak se nedrobí a práce jde snadněji. Nepotřebujeme ani další mouku, která bývá příčinou drobení těsta). Plackou vyložíme olejem vymazanou rozevírací formu, těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme olejem, vysypeme nastrouhanými vlašskými ořechy. Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy a použijeme ho později jako víko. |
3 | Jahody omyjeme, odstraníme zelené části a pokrájíme je na poloviny. Vajíčka si vyšleháme a smícháme je se smetanou, tvarohem, medem, cukrem a vanilkovým cukrem. Naplníme formu jahodami a zalijeme je smetanovou směsí s tvarohem a pokryjeme těstovým víkem. Okraje spodního těsta potřeme bílkem a okraj víka přitlačíme, potom celý povrch propícháme vidličkou a potřeme žloutkem. |
4 | Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme na 45 minut dozlatova. |
5 | Upečený křehký koláč s jahodami necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme na porce a podáváme ozdobený šlehačkou, posypanou skořicovým cukrem. (Šlehačku jsme vyšlehali z vychlazené smetany.) |