Švestkový aspik s mandlemi a portským vínem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Švestkový aspik s mandlemi a portským vínem
Švestkový aspik s mandlemi a portským vínem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 25788 |
Kategorie: | Želé |
Ingredience
vařené švestky | |
---|---|
100 g | Cukr krupice |
50 g | Hrozinky |
0,5 dl | Likér Grand Marnier |
50 g | Mandle |
750 g | Švestky |
7 dl | Voda pitná |
4 plátek | Želatina bílá plátky |
příloha | |
50 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr skořicový |
1 ks | Meduňka |
4 polévková lžíce | Víno portské |
1,5 dl | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 83g |
---|---|
Cholesterol | 19,5mg |
Draslík | 537,8mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 880,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,4mg |
Vitamín E | 4,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Hrozinky, Mandle, Švestky, Voda pitná, Želatina bílá plátky, Cukr krupice, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Likér Grand Marnier, Cukr skořicový, Meduňka, Víno portské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Švestkový aspik s mandlemi a portským vínem postup přípravy receptu:
1 | Omyté švestky vypeckujeme, pokrájíme je na čtvrtky, dáme do hrnce se 7 dl vody, 100 g cukru a vaříme přibližně 20 minut doměkka až do doby, kdy se voda odpaří na 5 dl. Potom hrnec odstavíme z plotny. Želatinu dáme do studené vody nabobtnat, po 5 minutách ji vymačkáme a rozpustíme v švestkovém horkém sirupu. |
2 | Oloupané mandle nasucho opražíme na pánvi. Sušené švestky a hrozinky promyjeme v sítu, necháme odkapat, švestky pokrájíme na menší kousky a vše přidáme do sirupu k vařeným švestkám. Nakonec přimícháme višňový likér a vše nalijeme do připravené formy, kterou jsme vyložili potravinářskou fólií. Aspik zakryjeme a necháme do druhého dne ztuhnout v chladničce. |
3 | Druhý den švestkový aspik vyklopíme a nakrájíme na plátky. |
4 | V míse rozmícháme smetanu s cukrem a portským vínem. Plátky švestkového aspiku upravíme na talířky a ozdobíme je smetanovým krémem, posypeme skořicovým cukrem a lístky meduňky. |