Rizoto s chřestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto s chřestem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 25789 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
500 g | Chřest bílý |
6 ks | Cibulka jarní |
3 polévková lžíce | Mandle |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
400 g | Rýže loupaná |
1 špetka | Šafrán |
1 špetka | Sůl |
50 g | Sýr Parmezán |
100 ml | Víno bílé |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 112g |
---|---|
Cholesterol | 37,0mg |
Draslík | 885,8mg |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,1mg |
Vitamín E | 7,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chřest bílý, Cibulka jarní, Mandle, Rýže loupaná, Sůl, Sýr Parmezán, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Šafrán, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto s chřestem postup přípravy receptu:
1 | Chřest omyjeme, oloupeme, spodní konce odkrojíme a chřest pokrájíme na silné kousky. Jarní cibulku omyjeme a očistíme, bílé části pokrájíme na kousky, zelenou nať nakrájíme nadrobno. |
2 | Zeleninový vývar převaříme s šafránem a při nejnižší teplotě ho udržujeme horký. Na malé pánvi bez tuku opražíme mandle. |
3 | Polovinu mandlí, chřest a jarní cibulku dusíme na 1 lžíci másla asi 2 minuty. Přidáme rýži a za občasného míchání ji osmahneme dosklovata. Podlijeme bílým vínem, krátce povaříme a necháme zhoustnout. Přidáme nejprve třetinu zeleninového vývaru a pak postupně přiléváme zbytek. Přitom vždy zamícháme. |
4 | Po 20 minutách by mělo být rizoto krémové, zrnka rýže by však měla být ještě na skus. Potom do rizota vmícháme zbytek másla, nastrouhaný sýr a nať jarní cibulky. Rizoto dochutíme a podáváme posypané praženými mandlemi. |