Křehký holandský koláč s jablky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehký holandský koláč s jablky
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 25814 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
křehké těsto | |
---|---|
250 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
6 polévková lžíce | Voda pitná |
na potření a vysypání těsta | |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
1 ks | Vejce slepičí |
jablková směs | |
1 ks | Citrony |
4 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 ks | Cukr skořicový |
150 g | Hrozinky |
6 ks | Jablka |
125 g | Ořechy vlašské |
3 polévková lžíce | Rum |
na posypání | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 59,3mg |
Draslík | 342,8mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,8mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Voda pitná, Ořechy vlašské, Vejce slepičí, Citrony, Cukr krupice, Hrozinky, Jablka, Ořechy vlašské, Rum, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Cukr skořicový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křehký holandský koláč s jablky postup přípravy receptu:
1 | V míse si smícháme hladkou mouku, tuhé máslo, špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme vidličkou a pomocí rukou těsto rychle propracujeme tak, aby bylo hladké, vláčné. Pak těsto zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 3 hodiny odpočinout. |
2 | Omyté hrozinky, pokrájenou citronovou kůru a vlašské ořechy namočíme do rumu. |
3 | Sladká jablka omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a zbavíme jadřinců. Pak je nakrájíme na čtvrtky a do klenby každé čtvrtky jablka si uděláme nožem hluboké zářezy, které pokapeme citronovou šťávou. |
4 | Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta si na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou. Lze ho také vyválet jednodušeji v průhledné potravinářské fólii, těsto se pak nedrobí a práce jde snadněji. (Nepotřebujeme tak ani další mouku, která bývá příčinou drobení těsta.) Plackou vyložíme máslem vymazanou rozevírací formu, těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme rozehřátým máslem a vysypeme nastrouhanými ořechy. Jablka poskládáme na těsto tak, že řezná plocha bude vespod. Jablka posypeme hrozinkami, ořechy namočenými v rumu, cukrem a skořicovým cukrem. |
5 | Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy a přikryjeme jablkovou náplň, rukama víko přitlačíme, aby nám vyšel vzduch, okraje většího těsta přeložíme dovnitř a povrch potřeme žloutkem. Uprostřed koláče si uděláme malý otvor (kvůli unikající páře) a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 180 °C přibližně 55 minut do zlatohněda. |
6 | Upečený koláč necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme na porce, posypeme moučkovým cukrem a podáváme. |