Lazaně s masovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 170 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lazaně s masovou omáčkou
Celkový čas: | 170 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 25816 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
180 g | Anglická slanina |
300 ml | Bešamel |
4 ks | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
500 g | Hovězí maso mleté |
150 ml | Hovězí vývar základní |
220 g | Lasagnové plátky špenátové |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Muškátový oříšek |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
2 kávová lžička | Oregano sušené |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr Parmezán |
150 ml | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 61g |
---|---|
Cholesterol | 133,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,5mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bešamel, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Hovězí maso mleté, Hovězí vývar základní, Muškátový oříšek, Oregano sušené, Rajčata loupaná (konzervovaná), Sůl, Sýr Parmezán, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lasagnové plátky špenátové, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lazaně s masovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Nejprve si připravíme omáčku. V hluboké pánvi rozpustíme máslo, přidáme olej, vsypeme do pánve drobně nakrájenou cibuli, čtyři řapíky celeru nakrájené na nudličky, pokrájenou slaninu a restujeme. Zhruba po pěti minutách vsypeme česnek nakrájený na plátky a mleté hovězí maso a smažíme, dokud není maso řádně orestované. Poté snížíme teplotu a restujeme. |
2 | Po deseti minutách zvýšíme teplotu, vmícháme mouku a rajčatový protlak a dvě minuty prohříváme. Poté vmícháme pokrájená konzervovaná rajčata, hovězí vývar a víno. Směs za občasného míchání vaříme. Přidáme sůl, pepř, sušené oregano a ustrouhaný muškátový oříšek. Zmírníme teplotu a za časného míchání vaříme zhruba hodinu, až je ze směsi hustá omáčka. |
3 | Rovněž si připravíme bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 300 ml mléka, 1 bobkový list, plátek cibule, 6 ks pepře, špetka muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme. |
4 | V mezičase si připravíme zapékací mísu, kterou vytřeme máslem. Na dno dáme tenkou vrstvu omáčky, na ni klademe lazaně, ty přelijeme bešamelem. Tyto vrstvy opakujeme, poslední vrstvou jsou lazaně, které přelijeme bešamelem. Na něj vsypeme ustrouhaný sýr a v troubě předehřáté na 190°C pečeme zhruba čtyřicet minut, až je omáčka zlatavá. |
5 | Lazaně podáváme s rajčatovým, či zeleninovým salátem. |