Těstoviny zapečené s masem a houbami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 180 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Těstoviny zapečené s masem a houbami
Celkový čas: | 180 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 90 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 25835 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
60 g | Anglická slanina |
300 ml | Bešamel |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
120 g | Houby čerstvé |
140 g | Mozzarella |
2 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
4 polévková lžíce | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
2 kávová lžička | Šalvěj čerstvá |
0,5 kávová lžička | Sůl |
4 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
220 g | Těstoviny Rigatoni |
450 g | Vepřové maso mleté |
125 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 42g |
---|---|
Cholesterol | 132,3mg |
Draslík | 761,2mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,5mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bešamel, Česnek, Cibule, Mozzarella, Rajčata loupaná (konzervovaná), Šalvěj čerstvá, Sůl, Sýr Parmezán, Vepřové maso mleté, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Těstoviny Rigatoni mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Těstoviny zapečené s masem a houbami postup přípravy receptu:
1 | V hlubokém rendlíku na oleji restujeme drobně nakrájenou cibuli s česnekem a mrkví. Zhruba po pěti minutách přidáme pokrájenou slaninu a pět minut smažíme. Poté vsypeme nakrájené houby a po dvou minutách vložíme mleté maso a dobře mícháme, aby nebyly v mase hrudky. Do orestovaného masa vlijeme víno, čtyři lžíce propasírovaných konzervovaných rajčat, pokrájená rajčata i s nálevem a nasekanou šalvěj. Směs opepříme, osolíme a na mírném plameni necháme za občasného míchání zhruba půl hodiny probublávat. |
2 | V mezičase v osolené vodě uvaříme těstoviny na skus, scedíme a odložíme. |
3 | Rovněž si připravíme bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 300 ml mléka, 1 bobkový list, plátek cibule, 6 ks pepře, špetku muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme. |
4 | Do vymazané zapékací mísy vlijeme masovou směs. Do těstovin vmícháme v bešamelu rozmíchanou mozarellu, kterou jsme nakrájeli na kostičky a polovinu nastrouhaného parmezánu. Těstovinovou směs naklademe na maso v míse, zasypeme druhou polovinou strouhaného parmezánu a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi půl hodiny, dokud směs nezezlátne. Ihned podáváme. |