Omáčka s bramborovým nákypem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Omáčka s bramborovým nákypem
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 25859 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
500 g | Brambory |
40 g | Česnek |
20 ml | Citronová šťáva |
10 g | Jíška instantní |
60 g | Máslo čerstvé |
2 g | Muškátový oříšek |
5 g | Pepř černý mletý |
150 g | Šalotka |
150 g | Smetana 33% (šlehačka) |
5 g | Sůl |
200 g | Sýr Gouda 45% |
4 ks | Vejce slepičí |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 361,6mg |
Draslík | 843,6mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,7mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Citronová šťáva, Muškátový oříšek, Šalotka, Sůl, Sýr Gouda 45%, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jíška instantní, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Omáčka s bramborovým nákypem postup přípravy receptu:
1 | Brambory vaříme 25 minut, poté je oloupeme a prolisujeme. |
2 | Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli ušleháme pevný sníh. Žloutky se solí, s pepřem a muškátovým oříškem přidáme k bramborám a dobře promícháme. Sýr nakrájíme na drobné kostičky. K bramborám přidáme 3 polévkové lžíce másla a sýr a opatrně vmícháme bílkový sníh. |
3 | Troubu předehřejeme na 200 °C. Ohnivzdornou formu vymažeme máslem a naplníme bramborovou směsi. Posypeme vločkami másla a zapékáme 20-30 minut dozlatova. |
4 | Rozpustíme zbývající máslo a lehce na něm osmažíme šalotku. Přidáme instantní jíšku a necháme ji vzkypět, ochutíme muškátovým oříškem, citronovou šťávou a pepřem. Nakonec vmícháme česnek a šlehačku. |