Kopřivová omáčka s chřestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kopřivová omáčka s chřestem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 25861 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
5 g | Bujón bylinkový |
10 g | Česnek |
1,5 kg | Chřest bílý |
20 ml | Citronová šťáva |
5 g | Kmín římský |
80 g | Kopřiva |
40 g | Máslo čerstvé |
20 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g | Petržel - nať |
60 g | Šalotka |
200 g | Smetana 12% (konzumní) |
50 g | Strouhanka |
5 g | Sůl |
250 g | Sýr sójový - Tofu |
1 ks | Vejce slepičí |
200 g | Zakysaná smetana |
5 g | Zázvor celý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 95,3mg |
Draslík | 860,5mg |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 32,0mg |
Vitamín E | 3,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 57,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chřest bílý, Citronová šťáva, Kmín římský, Kopřiva, Šalotka, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Zakysaná smetana, Zázvor celý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón bylinkový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Petržel - nať, Smetana 12% (konzumní), Sýr sójový - Tofu mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kopřivová omáčka s chřestem postup přípravy receptu:
1 | Chřest oloupeme a odkrojíme dřevnaté konce. |
2 | V osolené vodě se špetkou cukru vaříme 12 minut. Vývar slijeme, svaříme na asi 700 ml a rozdrobíme do něj zeleninovou kostku. Chřest uchováme v teple. |
3 | Šalotku a česnek osmažíme na dvou polévkových lžících másla, vmícháme zázvor, trochu kmínu, sůl a pepř, necháme vychladnout. Přidáme vejce, strouhanku a rozdrobené tofu, vše dobře promícháme. Rozpustíme zbývající máslo, vmícháme do něj mouku a zalijeme 125 ml vývaru. Omáčku necháme vařit 5 minut. Z tofu vytvarujeme malé kuličky a ve zbývajícím horkém vývaru je necháme pomalu vařit 10 minut. Do omáčky přidáme sladkou a kyselou smetanu, vše zahřejeme. Vmícháme kopřivy a citronovou šťávu. Na talíře rozdělíme kuličky a chřest, přelijeme omáčkou a posypeme petrželkou. |
Poznámka
Podáváme s rýží ochucenou kari.