Zelená bešamelová omáčka k zeleným rajčatům - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelená bešamelová omáčka k zeleným rajčatům
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 25895 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
10 g | Bazalka |
10 g | Česnek |
20 ml | Citronová šťáva |
40 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
10 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 g | Muškátový oříšek |
10 ml | Olej olivový |
5 g | Pepř černý mletý |
60 g | Pistácie |
600 g | Rajčata |
5 g | Rozmarýn čerstvý |
200 g | Strouhanka |
5 g | Sůl |
100 g | Sýr Gouda 45% |
50 g | Sýr Parmezán |
3 ks | Vejce slepičí |
250 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 240,4mg |
Draslík | 793,5mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,5mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Citronová šťáva, Muškátový oříšek, Pistácie, Rajčata, Rozmarýn čerstvý, Strouhanka, Sůl, Sýr Gouda 45%, Sýr Parmezán, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zelená bešamelová omáčka k zeleným rajčatům postup přípravy receptu:
1 | Rajčata omyjeme, rozpůlíme a vykrojíme stopky. Zaoblené konce trochu seřízneme a rajčata necháme na kuchyňském papíru oschnout. Na talíře si připravíme mouku, vejce a strouhanku smíchanou s parmazánem. Vejce okořeníme solí a pepřem a rozředíme několika kapkami vody. V pánvi rozehřejeme větší množství oleje a osmažíme na něm rozmarýn a česnek. Rajčata obalíme v mouce, ve vejcích a strouhance. Poté je smažíme v horkém oleji asi 1 minutu z každé strany dozlatova. Položíme je na kuchyňský papír, necháme okapat. Rozehřejeme máslo a rychle na něm opražíme mouku. Přilijeme vývar a mléko, dobře rozmícháme, vaříme 10 minut. Přidáme sýr a necháme jej rozpustit. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Bazalku rozmixujeme s trochou citronové šťávy. Spolu s pistáciemi ji vmícháme do omáčky a podáváme ke smaženým rajčatům. K tomuto pokrmu se hodí zlatožlutá šafránová rýže. |