Tagliatelle s houbami a bešamelovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tagliatelle s houbami a bešamelovou omáčkou
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 25915 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
300 ml | Bešamel |
1 ks | Bobkový list |
0,5 ks | Cibule |
350 g | Houby čerstvé |
7 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
300 ml | Mléko polotučné |
1 plátek | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový květ |
6 ks | Pepř černý celý |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Salát hlávkový |
0,5 kávová lžička | Sůl |
140 g | Sýr Fontina |
4 polévková lžíce | Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
350 g | Těstoviny Tagliatelle |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 117g |
---|---|
Cholesterol | 280,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 44g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,2mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 62,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bešamel, Bobkový list, Cibule, Muškátový květ, Pepř černý celý, Sůl, Sýr Fontina, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Salát hlávkový, Sýr ovčí tvrdý - Pecorino, Těstoviny Tagliatelle mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tagliatelle s houbami a bešamelovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Připravíme bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 300 ml mléka, 1 bobkový list, plátek cibule, 6 ks pepře, špetku muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme. Do hotové omáčky vmícháme ustrouhaný sýr Fontina. Omáčku odložíme. |
2 | Velkou zapékací mísu vymažeme jednou lžící másla. |
3 | Na dvou lžících másla na pánvi deset minut smažíme na plátky nakrájené houby. |
4 | V mezičase v osolené vodě uvaříme těstoviny na zkus, scedíme, necháme okapat a vrátíme je do hrnce. K těstovinám přidáme čtyři lžíce másla, našlehané žloutky a zhruba třetinu bešamelu. Směs opepříme, osolíme, řádně promícháme, na závěr lehce vmícháme houby. |
5 | Do připravené zapékací mísy vsypeme těstovinovou směs, zalijeme ji zbylým bešamelem, posypeme ustrouhaným ovčím sýrem. Těstoviny pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi dvacet minut, dokud sýr nezezlátne. Hned podáváme s hlávkovým salátem. |