Gravad lax - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 15 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gravad lax
Celkový čas: | 15 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 25963 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
12 plátek | Chléb toastový |
2 ks | Citrony |
50 g | Cukr moučkový |
6 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
450 g | Losos - filety |
1 polévková lžíce | Pepř bílý |
120 g | Sůl mořská |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 39,0mg |
Draslík | 339,7mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 560,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chléb toastový, Citrony, Cukr moučkový, Kopr čerstvý, Losos - filety, Pepř bílý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gravad lax postup přípravy receptu:
1 | Dva plátky lososa s kůží opláchneme studenou vodou a osušíme ubrousky. Do mělčí mísy položíme jeden plátek ryby kůží dospod. Maso lososa posypeme řádně promíchanou směsí z drobně usekaného kopru, mořské soli, drceného bílého pepře a cukru. Na posypaný plátek položíme druhý plátek kůží nahoru, zatížíme talířem takové velikosti, aby byl losos stlačený. Na talíř dáme závaží, nebo alespoň čtyři konzervy a necháme dva dny v chladničce uležet. Každých dvanáct hodin plátky otočíme a přelijeme vylouhovanou šťávou a opět dobře zatížíme. |
2 | Po dvou dnech maso vyndáme ze šťávy, nakrájíme na tak tenké plátky (kosým řezem), jak je nakrájený uzený losos. K lososu na talíř přidáme plátek citronu protkaný malou snítkou kopru a servírujeme s toastovým chlebem namazaným máslem a překrájeným na trojúhelníky. |
Dělala jsem již několikrát a je výborný