Italské houbové rizoto - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle videoreceptu. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Italské houbové rizoto
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | hruba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (22%) |
ID receptu: | 25976 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
1 ks | Cibule |
60 g | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
400 g | Rýže Arborio |
60 g | Sýr Parmezán |
1500 ml | Vývar zeleninový |
450 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 75g |
---|---|
Cholesterol | 23,3mg |
Draslík | 607,0mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,8mg |
Vitamín E | 3,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Olej slunečnicový, Sýr Parmezán, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Rýže Arborio, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Italské houbové rizoto postup přípravy receptu:
1 | Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli smažíme na rozehřátém oleji asi 5 minut dozlatova. |
2 | Přisypeme propláchnutou rýži a 2 minuty mícháme. Přilijeme 120 ml vývaru a dále mícháme, dokud se nevstřebá do rýže. Za stálého míchání přilijeme naběračku vývaru a když se vstřebá, přilijeme další. Stejně postupujeme asi 20 minut, až rýže změkne - nesmí se však rozvařit. |
3 | Na pánvi zpěníme máslo a restujeme na něm očištěné, na plátky nakrájené žampiony asi 10 minut. Houby vmícháme do rýže a vypneme příkon tepla. Vmícháme 45 g nastrouhaného sýru a pod pokličkou necháme pokrm asi 5 minut odpočinout. |
4 | Rizoto podáváme posypané zbylým sýrem nastrouhaným na hoblinky. |
Nemusíme přeci pořád jen pizzu - Italové mají skutečně mnoho výborně chutnajících jídel. Tohle mezi ně určitě patří! Doporučuju!
Super