Vepřová kýta se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřová kýta se smetanou
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | vasek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 26157 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
150 g | Celer bulvový |
50 g | Cibule |
15 ml | Citronová šťáva |
30 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g | Mrkev kořen |
5 ks | Nové koření celé |
50 g | Pastinák |
3 špetka | Pepř černý mletý |
40 g | Sádlo škvařené |
20 g | Slanina vepřová |
300 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
2 kávová lžička | Sůl |
750 g | Vepřová kýta |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 141,0mg |
Draslík | 611,7mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,9mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Citronová šťáva, Nové koření celé, Sádlo škvařené, Slanina vepřová, Sůl, Vepřová kýta, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pastinák, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřová kýta se smetanou postup přípravy receptu:
1 | V pekáčku rozehřejeme sádlo, vložíme do něj maso vcelku, dáme do trouby a za občasného obracení upečeme. Do masa nepícháme, aby si udrželo šťávu. Upečené maso vyjmeme z pekáčku. |
2 | Do pekáčku nasypeme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme chvilku škvařit. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zpěníme. Nyní přisypeme pokrájenou mrkev, celer a pastiňák. Jen lehce osmažíme a zalijeme horkou vodou. Okořeníme solí, pepřem, bobkovým listem, novým kořením, pekáček zakryjeme a pečeme ještě 10 minut. Pekáček odkryjeme, zaprášíme moukou, promícháme a necháme chvilku probublávat. Vyjmeme bobkový list, kuličky nového koření a ostatní prolisujeme přes cedník nebo rozmixujeme tyčovým mixérem přímo v pekáči. Přilijeme smetanu, dochutíme citronovou šťávou, povaříme cca 1 minutu, vložíme do omáčky maso, necháme prohřát a pekáček vyndáme z trouby. |
3 | Maso nakrájíme na porce a přelijeme omáčkou. |