Zapékaný fenykl s rajčatovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékaný fenykl s rajčatovou omáčkou
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 26431 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 polévková lžíce | Bazalka |
1 stroužek | Česnek |
100 g | Cibule |
1 ks | Fenykl čerstvý |
1 kg | Fenykl sladký - hlíza |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
30 g | Olivy černé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
800 g | Rajčata |
125 g | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
100 g | Sýr Parmezán |
0,5 l | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 35,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 46,2mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 39,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Česnek, Cibule, Fenykl čerstvý, Rajčata, Sůl, Sýr Parmezán, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fenykl sladký - hlíza, Máslo čerstvé, Olej olivový, Olivy černé, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapékaný fenykl s rajčatovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Fenykl očistíme a omyjeme. Fenyklovou nať nasekáme a 1 lžíci dáme stranou. Hlízy rozčtvrtíme a vaříme v osolené vroucí vodě 10 minut. Vyndáme a necháme okapat. |
2 | Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. V zapékací míse rozpustíme máslo a vložíme do ní fenykl. Přilijeme smetanu, osolíme, opepříme, posypeme parmazánem a navrch rozdělíme olivy. Zapékáme 20 minut. |
3 | Rajčata nařízneme do kříže, přelijeme vařící vodou, krátce necháme působit a oloupeme. Dužinu zbavenou zbytků po stopkách nakrájíme na kostičky. Cibule oloupeme a jemně nasekáme. Česnek oloupeme a prolisujeme. |
4 | Na pánvi rozpálíme olej a za stálého míchání na něm osmahneme cibuli. Přidáme rajčata a česnek, osolíme a opepříme. Přilijeme bílé víno a omáčku necháme za občasného míchání vařit 20 minut. |
5 | Do omáčky vsypeme bazalku. Z trouby vyndáme zapečený fenykl, posypeme fenyklovou natí a podáváme s omáčkou. |