Lilkový nákyp s mozzarellou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lilkový nákyp s mozzarellou
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 26435 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 ks | Bazalka |
1 ks | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
3 ks | Lilek |
20 g | Máslo čerstvé |
125 ml | Mléko polotučné |
20 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
400 g | Mozzarella |
1 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Muškátový oříšek |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
500 g | Rajčata |
40 g | Sýr Parmezán |
2 ks | Vejce slepičí |
125 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 218,2mg |
Draslík | 968,0mg |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,2mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Lilek, Mozzarella, Muškátový oříšek, Rajčata, Sýr Parmezán, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lilkový nákyp s mozzarellou postup přípravy receptu:
1 | Lilky očistíme, omyjeme, nakrájíme na kolečka. Dáme do mísy, osolíme, necháme 1 hodinu vypotit. |
2 | Rajčata nařízneme do kříže, přelijeme horkou vodou, necháme krátce působit a pak oloupeme. Dužinu zbavíme semínek, odstraníme zbytky po stopkách a nakrájíme na kostičky. Mrkev oloupeme, očistíme a omyjeme. Celer očistíme a omyjeme. Mrkev a celer nakrájíme na kostičky. |
3 | Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme, za stálého míchání opečeme na rozpáleném oleji. Přidáme mrkev a celer, krátce osmahneme. Přidáme rajčata. Předehřejeme gril v troubě. |
4 | Bazalku opláchneme, lístky otrháme, nasekáme, přidáme k rajčatové směsi. Osolíme, opepříme a při střední teplotě vaříme 20 minut. |
5 | Lilky osušíme papírovou utěrkou a rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Na rozpáleném grilu je 5 minut grilujeme. Troubu přepneme na 200 stupňů Celsia. |
6 | Mozzarellu necháme okapat a nakrájíme na kostičky. Vejce uvařená natvrdo oloupeme, nakrájíme na kolečka. |
7 | V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku, dozlatova osmažíme. Zeleninový vývar smícháme s mlékem a postupně za stálého míchání přiléváme k mouce. Při mírné teplotě povaříme 10 minut, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek. |
8 | Zapékací misku vymažeme máslem. Do mísy vrstvíme lilky, rajčatovou směs, mozzarellu, vejce a parmazán. Přelijeme bešamelovou omáčkou a nákyp pečeme 35 minut. |