Sváteční kuře s jablky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sváteční kuře s jablky
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 26455 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Cibule |
15 ml | Citronová šťáva |
3 ks | Jablka |
1200 g | Kuře |
30 g | Máslo čerstvé |
15 ml | Olej olivový |
15 g | Petržel - nať |
25 g | Strouhanka |
5 g | Sůl |
60 g | Šunka dušená |
60 g | Žampiony čerstvé |
15 g | Želé rybízové |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 241,5mg |
Draslík | 857,8mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 502,3mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,6mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Citronová šťáva, Jablka, Kuře, Strouhanka, Sůl, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Petržel - nať, Šunka dušená, Želé rybízové mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sváteční kuře s jablky postup přípravy receptu:
1 | Připravíme nádivku: v rendlíku opečeme na másle cibuli, vmícháme houby a opékáme je 2-3 minuty. Rendlík odstavíme a do směsi přidáme šunku, strouhanku a petrželku. |
2 | Jablko překrojíme, odstraníme jádřinec, slupku však ponecháme. Jablko nastrouháme do misky, pokapeme citronovou šťávou a přidáme směs z rendlíku. |
3 | Kuřeti uvolníme kůži na prsou a opatrně pod ni vtlačíme nádivku. Kůži na povrchu uhladíme, aby byla nádivka rozmistěna rovnoměrně. |
4 | Kuře dáme na pekáč, mírně potřeme olejem a osolíme. |
5 | Kuře pečeme v troubě předehřáté na 190 °C 1,5 hodiny. Grilovací jehlou vyzkoušíme, zda je maso propečené — šťáva vytékající z místa vpichu musí byt čirá. Jestliže kůže na prsou hnědne příliš rychle, zakryjeme kuře alobalem. |
6 | Zbývající jablka zbavíme jadřinců, nakrájíme na klínky a opečeme na másle dozlatova. Vmícháme rybízové želé a ještě prohřejeme. Hotové kuře necháme zhruba 15 minut odpočinout, aby se šťáva rovnoměrně vstřebala do masa, rozporcujeme a upravíme na talíře. Maso obložíme teplými jablky s rybízovým želé. |
Poznámka
Podáváme s vařenou zeleninou podle chuti a s bramborami vařenými ve slupce.