Zapečená ryba s bramborovou krustou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečená ryba s bramborovou krustou
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 95 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 26579 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
700 g | Brambory |
1 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
1 ks | Citrony |
350 g | Filé rybí |
1 kávová lžička | Hořčice Dijonská |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
250 g | Krevety tygří - loupané |
8 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
625 ml | Mléko polotučné |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 ks | Pórek |
0,5 kávová lžička | Sůl |
120 g | Sýr Gruyére |
350 g | Treska uzená |
120 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 133,3mg |
Draslík | 985,6mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 38,3mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 36,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer řapíkatý, Cibule, Citrony, Kopr čerstvý, Sůl, Sýr Gruyére, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Filé rybí, Hořčice Dijonská, Krevety tygří - loupané, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pórek, Treska uzená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečená ryba s bramborovou krustou postup přípravy receptu:
1 | Neloupané brambory v osolené vodě uvaříme doměkka. Poté slijeme a necháme prochladnout. |
2 | Oba druhy ryb rozebereme na kousky, krevety vyloupeme a zbavíme střívek. |
3 | Čtyři lžíce másla rozehřejeme v silnostěnném hrnci, přidáme hořčici a mouku. Směs vymícháme dohladka, zašleháme mléko a dvě minuty povaříme. Poté omáčku odstavíme, vmícháme 90 g strouhaného sýra, aby vznikla hladká omáčka, a pod fólií necháme vychladnout. |
4 | Na oleji v širším rendlíku orestujeme nakrájenou cibuli. Po pěti minutách přidáme nakrájenou mrkev, pórek, pokrájený jeden řapík celeru, rozkrojené žampiony a směs smažíme zhruba deset minut. Poté vmícháme strouhanou kůru z jednoho citronu a povaříme. |
5 | Zeleninovou směs, posekané bylinky, krevety a ryby vmícháme do omáčky a vše vlijeme do zapékací mísy, kterou jsme vytřeli máslem. |
6 | Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, vmícháme čtyři lžíce rozehřátého másla a narovnáme na směs v zapékací míse. Na brambory nastrouháme 30 g sýra, mísu zakryjeme alobalem a směs pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Po půl hodině odstraníme alobal a pečeme další půlhodinu. |
7 | Hned rozdělíme na talíře a můžeme přidat směs vařené zeleniny. |