Koláč s náplní z uzené tresky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč s náplní z uzené tresky
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 26582 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
0,5 kávová lžička | Hořčice v prášku |
6 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko polotučné |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř bílý |
1 špetka | Sůl |
2 polévková lžíce | Sýr Gruyére |
250 g | Treska uzená |
2 ks | Vaječný bílek slepičí |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
300 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 1g |
---|---|
Cholesterol | 239,8mg |
Draslík | 213,3mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Muškátový oříšek, Pepř bílý, Sůl, Sýr Gruyére, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice v prášku, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Treska uzená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč s náplní z uzené tresky postup přípravy receptu:
1 | Ze 125 gramů mouky, špetky soli, hořčice v prášku čtyř lžic másla rozkrájených na kostičky a jednoho žloutku vypracujeme hladké těsto. |
2 | Koláčovou formu vytřeme máslem a vyložíme ji vyválenou plackou z těsta. Placku přikryjeme pečícím papírem a posypeme keramickými kuličkami. Formu s těstem necháme půl hodiny odpočinout v chladničce. |
3 | Troubu si předehřejeme na 190°C a koláč v ní pečeme i s kuličkami. Po deseti minutách odstraníme kuličky i papír a koláč ještě pět minut. |
4 | V mezičase si připravíme náplň. Svaříme mléko s bobkovým listem a s treskou bez kůže a kostí. Po třech minutách varu tresku opatrně přeneseme do mísy a z vývaru odstraníme bobkový list. |
5 | V hlubším rendlíku na mírném plameni restujeme dvě lžíce másla s 25 gramy mouky. Po třech minutách zašleháme mléčný vývar z ryby a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Přidáme ustrouhaný muškátový oříšek, nastrouhaný sýr a bílý pepř. Poté směs stáhneme z plamene a zašleháme do ní dva žloutky, rybu, kterou jsme rozebrali na kousky a necháme v rendlíku vychladnout. |
6 | Ze dvou bílků ušleháme pevný sníh, který lehce vmícháme do směsi, kterou naneseme na koláč a v troubě předehřáté na 200°C pečeme, dokud směs nezezlátne. Hotový koláč necháme mírně zchladnout, poté ho nakrájíme na výseče a teplý podáváme. |