Mořský jazyk zapečený v sýrové omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mořský jazyk zapečený v sýrové omáčce
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 26709 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
0,5 ks | Cibule |
0,5 ks | Citrony |
1 špetka | Estragon |
2 kávová lžička | Hořčice v prášku |
5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
625 ml | Mléko polotučné |
400 g | Mořský jazyk |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
4 ks | Rajčata |
1 ks | Salát římský |
450 g | Špenát listový čerstvý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
25 g | Sýr Parmezán |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 97,9mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 66,2mg |
Vitamín E | 3,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Citrony, Estragon, Muškátový oříšek, Rajčata, Salát římský, Špenát listový čerstvý, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice v prášku, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mořský jazyk, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mořský jazyk zapečený v sýrové omáčce postup přípravy receptu:
1 | V rendlíku svaříme mléko s dvěma proužky citronové kůry, bobkovým listem, půlkou cibule nakrájené na plátky a estragonem. Poté mléko odstavíme a necháme půl hodiny odstát. |
2 | V dalším hlubokém rendlíku vmícháme do rozehřátého másla mouku s práškovou hořčicí a vymícháme hladkou kaši. Do kaše zašleháme přecezené mléko (koření, cibuli, citronovou kůru nepoužijeme) a za stálého šlehání vaříme, dokud kaše nezhoustne. Poté odstavíme a vmícháme strouhaný sýr, sůl, pepř a ustrouhaný muškátový oříšek. Směs přikryjeme fólií. |
3 | Ve vroucí osolené vodě půl minuty vaříme listy špenátu, poté špenát ihned propláchneme studenou vodou, necháme okapat a osušíme. Vařeným špenátem vyložíme velký pekáč, který jsme vytřeli máslem. |
4 | Na špenát položíme stočené plátky ryby, které jsme osolili a opepřili. Narovnané rybí závitky zalijeme připravenou omáčkou a v troubě předehřáté na 200°C pečeme přibližně půl hodiny, dokud omáčka nezezlátne. |
5 | Na talíře rozdělíme rybu i se špenátem, obložíme listy salátu a čtvrtkami rajčat. Hned podáváme. |