Barevná rýže se zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Barevná rýže se zeleninou
Barevná rýže se zeleninou
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 26743 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
zelená rýže | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
100 g | Hrášek |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
3 polévková lžíce | Omáčka sojová světlá |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
100 g | Špenát listový čerstvý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
nachová rýže | |
300 g | Červená řepa sterilovaná |
1 kávová lžička | Cukr třtinový |
0,5 kávová lžička | Hřebíček |
0,5 kávová lžička | Kardamom |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Sůl |
žlutá rýže | |
1 ks | Banány |
200 g | Dýně sterilovaná |
2 polévková lžíce | Kari pasta |
200 g | Kompot ananasový |
150 g | Kompot meruňkový |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
červená rýže | |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1,5 kávová lžička | Cukr třtinový |
4 polévková lžíce | Harissa pasta |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
300 g | Rajčata |
0,5 kávová lžička | Sůl |
na ozdobu | |
0,5 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
0,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
Barevná rýže se zeleninou | |
500 g | Rýže loupaná |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 135g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 868,1mg |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 9g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 36,8mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Hrášek, Špenát listový čerstvý, Sůl, Červená řepa sterilovaná, Cukr třtinový, Hřebíček, Kardamom, Sůl, Banány, Dýně sterilovaná, Kompot ananasový, Kompot meruňkový, Česnek, Cibule, Cukr třtinový, Olej slunečnicový, Rajčata, Sůl, Kopr čerstvý, Rýže loupaná, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Omáčka sojová světlá, Pepř černý mletý, Olej olivový, Kari pasta, Olej olivový, Harissa pasta, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Barevná rýže se zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si uvaříme 500 g rýže a odměříme ji hrnečkem. Na 1 hrneček rýže počítáme 2 hrnečky vody. |
2 | Vodu v hrnci uvedeme do varu a nasypeme do ní dobře propranou rýži. Jakmile se voda začne vařit, zmenšíme teplotu a nádobu zakryjeme poklicí, aby se rýže pomalu vařila asi 10–15 minut. Poté ji odstavíme z plotny a necháme 5 minut dojít. Uvařenou rýži si rozdělíme na 4 díly. Omyté snítky kopru a petrželové natě odložíme. |
3 | 1. Na zelenou rýži si připravíme dobře omyté, drobně pokrájené špenátové listy, mladý zelený hrášek, oloupanou cibuli a česnek pokrájený nadrobno. Ve woku si na olivovém oleji zpěníme cibulku s česnekem, přidáme špenát a hrášek. Promícháme a pod pokličkou dusíme 4 minuty, přimícháme sójovou omáčku, opepříme a osolíme podle chuti. Pak přidáme první díl uvařené rýže, promícháme a vyjmeme z pánve. Uchováme ji v míse, kterou zakryjeme, aby rýže zůstala teplá. |
4 | 2. Na nachovou rýži si připravíme červenou sterilovanou řepu. Scedíme ji a nálev zachytíme. Řepu pokrájíme na drobné kostičky, které ve woku prohřejeme na 1 lžíci oleje, přidáme 3-4 lžíce nálevu, ochutíme mletým hřebíčkem, kardamomem, špetkou soli a 1 lžičkou cukru. |
5 | Přidáme druhý díl rýže, promícháme, odložíme do druhé misky a zakryjeme. |
6 | 3. K žluté rýži budeme potřebovat nakládanou sladkokyselou žlutou dýni, kompotované meruňky a kompotovaný ananas. Vše pokrájíme nadrobno. Oloupaný banán též pokrájíme nadrobno. Ve woku na 1 lžíci olivového oleje krátce restujeme kousky ovoce s dýní (2 minuty), přidáme kari pastu, promícháme a doložíme třetí díl rýže. Dobře vše promícháme, odložíme do třetí mísy a zakryjeme. |
7 | 4. Na přípravu červené rýže si spaříme nejdříve omytá rajčata, sloupneme je a pokrájíme nadrobno. Očištěnou cibuli s česnekem nakrájíme na malé kostičky a zpěníme ve woku na rozehřátém slunečnicovém oleji. Přidáme k nim paprikovou pikantní pastu, ochutíme solí, pepřem a cukrem. Promícháme a pod pokličkou dusíme 3 minuty. Nakonec přidáme poslední díl rýže a promícháme. |
8 | Z takto připravené rýže čtyř barev, utvoříme naběračkou kopečky. Na každý talíř dáme po jednom kopečku od každé barvy, ozdobíme je snítky kopru s petrželkou a podáváme. |