Bažant v citronové omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bažant v citronové omáčce
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 26779 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1,2 kg | Bažant obecný |
1 ks | Bobkový list |
1 stroužek | Česnek |
120 g | Cibule |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 kávová lžička | Hořčice |
1 kávová lžička | Majoránka |
70 g | Margarín |
75 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
5 g | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Protlak rajčatový |
30 g | Slanina vepřová |
250 g | Smetana 12% (konzumní) |
5 g | Sůl |
400 ml | Víno bílé |
500 ml | Vývar drůbeží |
150 g | Zelenina kořenová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 265,8mg |
Draslík | 900,5mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 2,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,4mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 87,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bažant obecný, Bobkový list, Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Majoránka, Slanina vepřová, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice, Margarín, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Smetana 12% (konzumní), Vývar drůbeží, Zelenina kořenová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bažant v citronové omáčce postup přípravy receptu:
1 | Bažanty zevnitř lehce osolíme, dobře opepříme a okořeníme trochou majoránky. Na prsíčka a stehna připevníme kuchyňskou nití plátky slaniny. V pekáči rozehřejeme margarín, bažanty ze všech stran osmažíme a vyjmeme. |
2 | Přisypeme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, plátky cibule, nasekaný stroužek česneku, bobkový list a osmažíme. Přilijeme rajčatový protlak a promícháme. Do směsi vložíme bažanty, osolíme, opepříme. Přidáme 2 lžičky másla, zalijeme bílým vínem a pečeme přikryté v troubě při 250 °C asi 90 minut. Bažanty vyjmeme, odstraníme nitě, bažanty naporcujeme na čtvrtiny a uložíme do tepla. |
3 | Mouku lehce osmažíme na rozpuštěném másle, zalijeme vypečenou šťávou s trochou vývaru nebo bílého vína a důkladně provaříme. Omáčku přecedíme, ochutíme hořčicí, citronovou šťávou a kyselou smetanou. Nalijeme na maso a znovu prohřejeme. |