Hahnekammenský řízek s vdolečky z brokolice - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hahnekammenský řízek s vdolečky z brokolice
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Milena Křivanová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 26813 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
500 g | Brokolice |
60 g | Cibule |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 kávová lžička | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 g | Muškátový oříšek |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
5 g | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
5 g | Sůl |
40 g | Sýr Parmezán |
100 g | Tvaroh jemný |
1 ks | Vejce slepičí |
600 g | Vepřová kýta |
100 ml | Voda pitná |
125 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 175,2mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 160,3mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 115,3mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Muškátový oříšek, Strouhanka, Sůl, Sýr Parmezán, Vejce slepičí, Vepřová kýta, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Pepř černý mletý, Tvaroh jemný, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hahnekammenský řízek s vdolečky z brokolice postup přípravy receptu:
1 | Brokolici omyjeme a očistíme, stonky oloupeme. Růžičky oddělíme a dáme 4 stranou. Zbývající brokolici nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi malé kousky. V kastrolku rozpustíme máslo, cibuli na něm necháme krátce zesklovatět. Přidáme ji k nakrájené brokolici, přilijeme 100 ml vody, okořeníme solí a pepřem. Navrch položíme brokolici, kterou jsme dali stranou, přikryjeme a na mírném plameni asi 20 minut zapékáme, až zelenina změkne. |
2 | Vyndáme růžičky brokolice a dáme je stranou. Zbývající zeleninu přelijeme přes sítko a necháme dobře okapat. Předehřejeme troubu na 190°C (horkovzdušná 170°C). Brokolici nahrubo umixujeme. Přidáme tvaroh, parmazán a vejce, přimícháme tolik strouhanky, aby vznikla hustá tekutina. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. |
3 | Potřeme omastkem 4 prohlubně na vdolečky (nebo formičky na porce, 200 ml). Naplníme rozmixovanou brokolicí a doprostřed zapíchneme růžičku brokolice. Formu postavíme do hlubokého plechu na pečení, dáme doprostřed trouby a ze strany nalijeme asi 2 cm vroucí vody. Vdolečky z brokolice zapékáme asi 25 minut. |
4 | Řízky osušíme papírovou utěrkou a lehce naklepeme. Z delší strany několikrát nařízneme, ale neprořízneme, jako hahnekammenský hřeben. Osolíme a mírně zaprášíme moukou. Ohřejeme na středně velkém plameni nejprve pánev, pak olej a na něm smažíme řízek z každé strany asi 3 minuty. Řízky vyndáme, zabalíme do alobalu a udržujeme teplé. Slijeme z pánve olej, povaříme sedlinu po smažení se zeleninovým vývarem a ochutíme. Vyndáme vdolečky s brokolicí z formiček a položíme je na talíře. Úhledně k nim naservírujeme řízky a zalijeme omáčkou. |