Hovězí řízek "zilzil tibs" - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí řízek "zilzil tibs"
Hovězí řízek "zilzil tibs"
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | nos |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (19%) |
ID receptu: | 26864 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
30 g | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
600 g | Hovězí kýta |
3 ks | Hřebíček |
60 g | Máslo čerstvé |
5 g | Muškátový oříšek |
60 ml | Olej arašídový (podzemnicový) |
10 g | Pepř černý mletý |
5 g | Sůl |
300 ml | Vývar zeleninový |
30 g | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 106,4mg |
Draslík | 802,5mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 86,4mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,8mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli paprička, Cibule, Hovězí kýta, Hřebíček, Muškátový oříšek, Olej arašídový (podzemnicový), Sůl, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí řízek "zilzil tibs" postup přípravy receptu:
1 | Řízky osušíme a rovnoměrně tence naklepeme, podélně rozpulíme. Proužky řízků napříč nakrájíme střídavě z pravé a levé strany v odstupu asi 1 cm téměř až do kraje, aby vznikl tvar tahací harmoniky. Tyto "zilzil tibs" potřeme arašídovým olejem, zabalíme do folie a až do pečení necháme marinovat při pokojové teplotě. |
2 | Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nasekáme na jemno. Zázvor oloupeme a nakrájíme na velmi malé kostičky. Rozehřejeme velkou pánev na dušení a proužky řízků smažíme z každé strany 1-2 minuty za velmi vysoké teploty. Snížíme teplotu, pánev odstavíme a proužky řízků necháme asi 1 minutu dojít, pak je zabalíme do alobalu a dáme stranou. |
3 | Na pánev dáme nakrájenou cibuli a bez tuku ji na středně velkém plameni za stálého míchání 10-15 minut smažíme dohněda. Pak přidáme přepuštěné máslo. Vmícháme prolisovaný česnek, zázvor, vločky chilli a pepř a přilijeme trochu vývaru. Sedlinu po pečení necháme za stálého míchání vyvařit, pak přilijeme zbývající vývar. Omáčku ochutíme hřebíčkem, muškátem a osolíme, přikryjeme a na slabém plameni necháme asi 30 minut dusit, až zhoustne. |
4 | Omáčku ochutíme, zilzil tibs osolíme, včetně vyteklé šťávy dáme do omáčky, obratíme a necháme ohřát. Servírujeme okamžitě s chlebovými plackami. |