Dýňová polévka s rýží a sherry - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dýňová polévka s rýží a sherry
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | jindrichova1 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (38%) |
ID receptu: | 26943 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
400 g | Dýně |
1 ks | Estragon |
1 kávová lžička | Kmín římský |
0,5 kávová lžička | Kurkuma |
1 polévková lžíce | Majoránka čerstvá |
20 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
3 ks | Pažitka |
100 g | Pórek |
80 g | Rýže loupaná |
4 polévková lžíce | Sherry brandy |
3 špetka | Sůl |
150 ml | Voda pitná |
600 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 6,0mg |
Draslík | 801,7mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 66,4mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Dýně, Estragon, Kmín římský, Kurkuma, Pažitka, Rýže loupaná, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Majoránka čerstvá, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pórek, Sherry brandy, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dýňová polévka s rýží a sherry postup přípravy receptu:
1 | Troubu si předehřejeme na 180°C. Dužinu z dýně nakrájíme na 2 cm velké kostky a vložíme je do ohnivzdorné mísy. Smícháme římský kmín, kurkumu a nasekanou majoránku s olejem. Touto směsí dýni pokapeme. Do mísy k dýni přilijeme 150 ml vody a pokrm pečeme doměkka 35 minut. |
2 | V osolené vroucí vodě uvaříme rýži podle návodu na obalu, slijeme vodu a rýži necháme okapat. Očistíme pórek, omyjeme ho a nakrájíme na tenké kroužky. Ve velkém hrnci rozpálíme máslo a na něm pórek krátce podusíme. |
3 | Pečenou dýni vyjmeme z trouby a společně se šťávou ji tyčovým mixérem hladce ušleháme. |
4 | Do hrnce s pórkem nalijeme drůbeží vývar, přidáme dýňové pyré, rýži a přilijeme sherry. Polévku necháme mírně probublat a podáváme s bylinkami, nejlépe s estragonem a pažitkou. |
Výborné je do ní opražit i dýňová semínka