Rýžový nákyp se šafránem a lososem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýžový nákyp se šafránem a lososem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | hrnek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (25%) |
ID receptu: | 27006 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
1 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Limetka |
800 g | Losos - filety |
700 ml | Mléko polotučné |
150 g | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
400 g | Rýže loupaná |
1 špetka | Šafrán |
2 ks | Šalotka |
1 polévková lžíce | Šalvěj čerstvá |
1 špetka | Sůl |
300 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 99g |
---|---|
Cholesterol | 121,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,8mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Limetka, Losos - filety, Rýže loupaná, Šalotka, Šalvěj čerstvá, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rýžový nákyp se šafránem a lososem postup přípravy receptu:
1 | Šafrán namočíme do vlažné vody. Šalotky oloupeme a nasekáme. Celer očistíme, opláchneme, nakrájíme na kostičky. V pánvi rozpálíme 1 lžíci olivového oleje a za stálého míchání na něm šalotku a celer osmažíme. |
2 | Mrkev oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky, rýži přidáme k cibulovo-celerové směsi a za stálého míchání opečeme. |
3 | V hrnci zahřejeme mléko s 300 ml vody, přidáme šafrán, osolíme a opepříme. Za stálého míchání postupně přidáváme rýžovou směs a rýži necháme dovařit. |
4 | Limetku opláchneme horkou vodou, osušíme, rozpůlíme a ostrouháme kůru, vymačkáme šťávu. Rybu osušíme, nakrájíme na 8 porcí. Smícháme šťávu z limetky, zbylý olej a pepř a směsí pokapeme rybu a necháme krátce marinovat. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. |
5 | Rýžovou směs rozdělíme do 4 zapékacích misek, navrch dáme kousky ryby a lehce je přimáčkneme. Misky přikryjeme navlhčeným pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě 20 minut. |
6 | Misky s nákypem vyndáme z trouby, posypeme kůrou z limetky a ozdobíme lístky šalvěje. |