Bavorské vdolečky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle videoreceptu. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bavorské vdolečky
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | Marcela Mikešová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (41%) |
ID receptu: | 27151 |
Kategorie: | Koblihy, vdolky |
Ingredience
1 špetka | Citronová kůra |
60 g | Cukr krupice |
25 g | Droždí |
60 g | Máslo čerstvé |
150 ml | Mléko polotučné |
400 g | Mouka polohrubá |
200 ml | Olej rostlinný |
100 g | Povidla švestková |
1 polévková lžíce | Rum |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 90g |
---|---|
Cholesterol | 275,6mg |
Draslík | 285,8mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 216,5mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,5mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Droždí, Olej rostlinný, Rum, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Povidla švestková, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bavorské vdolečky postup přípravy receptu:
1 | V misce rozetřeme droždí s trochou cukru. Přilijeme polovinu mléka, přidáme lžíci mouky, promícháme, necháme na teplém místě vzejít kvásek. |
2 | Máslo utřeme se zbylým cukrem do pěny, přidáme žloutky a dobře je zapracujeme. Přilijeme kvásek, rum, přidáme sůl a citronovou kůru. Postupně přidáváme mouku a zbylé mléko. Vypracujeme hladké a vláčné těsto. |
3 | Mísu přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout asi 45 minut. |
4 | Na pomoučené pracovní ploše vyválíme z těsta plát silný asi 1 cm. Vykrajovátkem na koblihy nebo obrácenou skleničkou vykrájíme kolečka, přikryjeme je utěrkou, necháme ještě 30 minut kynout. |
5 | Uprostřed každého vdolku vymáčkneme důlek a vdolečky smažíme pod pokličkou na pánvi v dostatečném množství oleje asi 3 minuty dozlatova. Potom bez pokličky smažíme z druhé strany a vyjmeme. |
6 | Hotové vdolečky ozdobíme povidly a ušlehanou smetanou. |
Opravdu výborné vdolky!!! A to jsem tentokrát vynechala rum a šlehačku zaměnila za zakysanou smetanu.
Dobré!
Výborná klasika. Na tom se prostě nedá nic pokazit a kdo má rád sladké, neměl by váhat. Jednoduché, a moc chutné.