Kedlubnová polévka s kerblíkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kedlubnová polévka s kerblíkem
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 5 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | jindrichova1 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (38%) |
ID receptu: | 27312 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 kg | Kedlubna |
1 ks | Kerblík |
5 plátek | Klobása Dunajská |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Ocet Sherry |
2 polévková lžíce | Ocet vinný |
1 špetka | Pepř bílý |
3 ks | Šalotka |
100 g | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
600 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 264,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 71,9mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kedlubna, Kerblík, Ocet vinný, Pepř bílý, Šalotka, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Klobása Dunajská, Máslo čerstvé, Ocet Sherry, Smetana 12% (konzumní), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kedlubnová polévka s kerblíkem postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme a nakrájíme kedlubny na větší kostky. Šalotky oloupeme, jemně nasekáme a na horkém másle dusíme, dokud nezesklovatí. Přidáme kedlubny a několik minut společně dusíme. Zeleninu zalijeme sherry a zeleninovým vývarem. Vaříme doměkka 15-20 minut. Několik lístků kerblíku odložíme stranou a zbytek dáme do polévky. Polévku propasírujeme, přidáme smetanu a ochutíme solí a pepřem. Ocet s jednou lžicí soli přidáme do 1l vody a přivedeme k varu. Vejce postupně rozklepneme do misky a po jednom je necháme sklouznout do vroucí vody. Necháme je 3-4 minuty povařit, vyndáme a necháme okapat. Polévku rozmixujeme do pěny, vložíme vejce a ozdobíme zbývajícím kerblíkem. |
Poznámka
Kedlubna přispívá k dobrému a pravidelnému trávení. Obsahuje selen, vitamín C, draslík, železo, fosfor a vápník.