Telecí ořech s lanýži - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí ořech s lanýži
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | trava |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 27326 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
200 ml | Bešamel |
600 g | Bramborová kaše |
1 ks | Cibule |
50 g | Lanýž |
20 g | Pažitka |
2 špetka | Pepř černý mletý |
100 g | Slanina vepřová |
100 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
2 kávová lžička | Sůl |
900 g | Telecí ořech |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 150,0mg |
Draslík | 983,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,4mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bešamel, Bramborová kaše, Cibule, Pažitka, Slanina vepřová, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lanýž, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková), Telecí ořech mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí ořech s lanýži postup přípravy receptu:
1 | Kulatý telecí ořech vcelku vložíme do horké vody, osolíme a 7 až 10 minut povaříme, aby maso bylo tužší. Maso vyjmeme a necháme okapat. Ořech v jedné třetině odřízneme, a větší kus masa vydlabeme tak, aby nám vznikla kapsa o tloušťce stěn asi 2 cm. Vydlabané maso posekáme nadrobno, bešamel smícháme se smetanou a přimícháme spolu s plátky lanýže k vydlabanému masu. Nakonec vmícháme posekanou pažitku. Vzniklou směsí naplníme kapsu v masu, přiklopíme třetinou odříznutého masa, vložíme do pekáčku, přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kostičky slaniny a chvilku opékáme, až slanina pustí tuk a cibule se orestuje. Nyní podlijeme vodou z hrnce, kde jsme povařili ořech, osolíme, opepříme a pečeme v troubě asi hodinu. Často maso poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem z hrnce. |
2 | Upečené maso naporcujeme a podáváme nejlépe s bramborovou kaší. |