Pikantní cansommé s rýží - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 165 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní cansommé s rýží
Celkový čas: | 165 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 135 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 27369 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Rýže | |
---|---|
140 g | Rýže loupaná |
0,5 kávová lžička | Sůl |
0,5 l | Voda pitná |
Cansommé | |
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 ks | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
2 ks | Cibule lahůdková |
800 g | Hovězí maso přední |
0,5 kávová lžička | Kmín římský |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Nakládaný zelený pepř |
1 polévková lžíce | Omáčka sójová |
1 polévková lžíce | Pažitka |
200 g | Petržel kořen |
1 ks | Pórek |
2 ks | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
1,5 l | Voda pitná |
0,5 kávová lžička | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 185,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 91,5mg |
Vitamín E | 2,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Rýže loupaná, Sůl, Voda pitná, Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Hovězí maso přední, Kmín římský, Pažitka, Petržel kořen, Rajčata, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule lahůdková, Mrkev kořen, Omáčka sójová, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Nakládaný zelený pepř nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pikantní cansommé s rýží postup přípravy receptu:
1 | 140 g rýže dobře umyjeme a uvaříme v 1/2 litru mírně osolené vody. Uvařenou rýži scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Pažitku omyjeme a nakrájíme nadrobno. |
2 | 1 litr cansommé přivedeme k varu, ochutíme mletým zázvorem, mletým kmínem a 1 lžíci sójové omáčky. |
3 | Přimícháme uvařenou rýži, pokrájenou pažitku a podáváme. |
4 | Cansommé [27336]: |
5 | Omytá rajčata pokrájíme na osminky. Lahůdkovou cibuli omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Do skleničky rozklepneme jedno vajíčko. |
6 | Scezený světlý hovězí vývar přivedeme k varu. Pak teplotu zmírníme, opatrně vmícháme vejce, přidáme rajčata a lahůdkovou cibuli. Necháme krátce přejít varem, přibližně 2-3 minuty, dochutíme solí a podáváme. |
7 | Hovězí světlý vývar [27325]: |
8 | Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka. |
9 | Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody, aby všechny ingredience byly ponořené. Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku. |
10 | Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého nezakaleného vývaru. |
11 | Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme. |
12 | Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu. |