Hovězí vývar s fenyklem a hráškem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 230 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí vývar s fenyklem a hráškem
Celkový čas: | 230 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 190 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 27373 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
Velmi silný hovězí vývar | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
1 ks | Česnek |
1 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
800 g | Hovězí maso přední |
1,5 l | Hovězí vývar základní |
800 g | Hovězí žebra |
250 g | Květák |
200 g | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Nakládaný zelený pepř |
200 g | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 ks | Pórek |
1 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Hovězí vývar s fenyklem a hráškem | |
100 g | Fenykl sladký - hlíza |
3 polévková lžíce | Hrášek |
2 polévková lžíce | Likér anýzový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 266,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 2,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 122,5mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Chilli paprička, Cibule, Hovězí maso přední, Hovězí vývar základní, Hovězí žebra, Květák, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Hrášek mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Petržel kudrnka, Pórek, Fenykl sladký - hlíza, Likér anýzový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Nakládaný zelený pepř nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí vývar s fenyklem a hráškem postup přípravy receptu:
1 | Očištěný a omytý fenykl nakrájíme na tenké plátky. |
2 | 1 litr silného hovězího vývaru scedíme a přivedeme k varu. Následně zmírníme teplotu a vložíme do vývaru fenykl, který vaříme 3-5 minut a hned dochutíme 1-2 lžícemi anýzového likéru. 300 g vařeného masa z polévky pokrájíme na kostičky a vrátíme zpět do polévky. Nakonec přidáme zelený mladý hrášek, který povaříme necelou minutu a polévku podáváme. |
3 | Velmi silný hovězí vývar [27339]: |
4 | Omyté hovězí žebro vložíme do scezeného světlého hovězího vývaru bez zeleniny i uvařeného masa a vaříme minimálně dalších 90 minut. |
5 | Mezitím očistíme a omyjeme mrkev, květák a petrželovou nať. Mrkev pokrájíme na kolečka a květák rozebereme na růžičky. Petrželku nakrájíme nadrobno. |
6 | Přibližně 10-15 minut před dovařením polévky vložíme nakrájenou mrkev s květákem. Uvařené maso z žebra obereme od kosti, pokrájíme na kostičky a vložíme zpět polévky. Přidáme petrželovou nať a podáváme. |
7 | Hovězí světlý vývar [27325]: |
8 | Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka. |
9 | Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené. |
10 | Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku. |
11 | Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru. |
12 | Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme. |
13 | Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu. |