Vepřový guláš z kolena - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřový guláš z kolena
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | trava |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 27390 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 stroužek | Česnek |
500 g | Cibule |
2 špetka | Kmín drcený |
15 plátek | Knedlík kynutý |
2 špetka | Majoránka |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Okurky nakládané |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
2 špetka | Pepř černý mletý |
40 ml | Protlak rajčatový |
60 g | Sádlo škvařené |
150 g | Salám jemný |
2 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
1 kg | Vepřové koleno |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 232,5mg |
Draslík | 307,2mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 15,8mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Kmín drcený, Majoránka, Okurky nakládané, Paprika mletá sladká, Sádlo škvařené, Salám jemný, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Knedlík kynutý, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Vepřové koleno mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřový guláš z kolena postup přípravy receptu:
1 | Koleno vykostíme, odřežeme od masa většinu sádla a nakrájíme na kostky. Sádlo vložíme do hrnce a necháme vyškvařit. Přisypeme nadrobno pokrájenou cibuli, mletou papriku a necháme zpěnit. Přidáme maso, ochutíme solí, pepřem, kmínem, rajčatovým protlakem, utřeným česnekem, podlijeme troškou vody a dusíme, dokud se voda nevyvaří a zbyde jen tuk. Zaprášíme moukou, podlijeme vodou a vaříme doměkka. Na konci vaření vmícháme do guláše majoránku. |
2 | Vařená vejce, salám, okurku a cibuli nakrájíme nadrobno, promícháme a touto směsí posypeme porce guláše. |
3 | Podáváme s knedlíkem. |
Měla jsem méně tučné koleno, tak jsem na základ použila klasické sádlo. Doporučuji jako první restovat cibuli, teprve pak přidat papriku, jen nechat za stálého míchání zpěnit a okamžitě přidat nakrájené maso a míchat. Někdo základ s paprikou před přidáním masa zastříkne vodou. Paprika se nechává krátce, jinak zhořkne. Když se maso zatáhlo, tak přidat sůl, pepř, kmín a teprve přidat protlak a ještě chvíli restovat. Nakonec přidat česnek, trochu vařící vody a nechat dusit. Pokud se pak zahušťuje tím způsobem, jak uvádí recept, měkké maso bych vytáhla. Může se taky zahustit i jíškou nebo tzv. suchou jíškou, což je mouka opražená nasucho. Guláš jsem podávala s chlebem a doplnila pouze cibulí. Sůl a koření jsem dala dle potřeby.
Dobrý recept, ale příliš složité dokončení, stačí pouze kolečka cibule.