Recept

Hovězí polévka s bylinkami a křenem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 155 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 115 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 27411

Ingredience

Hovězí světlý vývar
1 ks Bobkový list
200 g Celer bulvový
1 ks Chilli paprička
1 ks Cibule
800 g Hovězí maso přední
1 ks Mrkev kořen
1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
200 g Petržel kořen
1 ks Pórek
1 kávová lžička Sůl
1,5 l Voda pitná
1 stroužek Česnek
Hovězí polévka s bylinkami a křenem
2 plátek Chléb toastový
3 polévková lžíce Křen
1 kávová lžička Libeček
0,5 polévková lžíce Majoránka
2 polévková lžíce Máslo bylinkové
0,5 kávová lžička Paprika mletá sladká
0,5 kávová lžička Pepř bílý
0,5 polévková lžíce Petržel - nať
0,4 dl Smetana 33% (šlehačka)
50 g Sýr Ementál (Primátor)
1 kávová lžička Sůl
1 kávová lžička Tymián čerstvý
350 g Zeleninová směs jarní - mražená

Nutriční hodnoty jedné porce

34% Kalorie 668 kcal
Kilojoule 2 796kJ
12% Sacharidy 45 g
40% Tuky 30 g
42% Sodík 844 mg
98% Bílkoviny 55 g

Hovězí polévka s bylinkami a křenem postup přípravy receptu:

1

Čerstvé bylinky: majoránku, tymián, petrželovou nať a lístek libečku opláchneme pod tekoucí vodou, vodu setřepeme a bylinky pokrájíme nadrobno. Křen očistíme, omyjeme, nastrouháme a odložíme do misky.

2

V hrnci si rozpustíme bylinkové máslo, na kterém pokrájené bylinky krátce podusíme. Pak k nim přidáme směs mražené zeleniny (mrkev, hrášek), promícháme a podusíme přibližně 5 minut.

3

Zeleninu zalijeme 1 l scezeného hovězího vývaru bez masa a uvařené zeleniny. Polévku přivedeme k varu a pomalu vaříme cca 6 minut. Pak do polévky přimícháme 3 lžíce křenu, který jsme smíchali s 0,4 dl tuhé šlehačky. Nakonec polévku dochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou.

4

Sýr ementál nastrouháme, 2 kusy tmavého toustového chleba zešikma překrojíme (vzniknou nám 4 trojúhelníky) a posypaný chléb krátce v troubě zapečeme. Hovězí polévku s křenem podáváme se zapečeným toustovým chlebem.

5

Hovězí světlý vývar [27325]:

6

Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.

7

Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 l studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené. Přidáme 1 lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a 1 stroužek česneku. Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, nezakaleného vývaru.

8

Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.

9

Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept